Sivut

maanantai 28. joulukuuta 2015

Itsetehty voi

Tähän blogiin tullaan yllättävän paljon hakusanalla kotivara. Olen kirjoittanut aiemminkin aiheesta täällä ja listannut erilaisia kotivara-listoja. Tärkeä ja usein huomiotta jäävä asia näissä listoissa on  tieto. Tiedolla tarkoitan erilaisia taitoja (esimerkiksi tulen sytyttäminen, veden puhdistaminen, pyykkäys ilman konetta) ja tietolähteitä (kirjoja!). Jos hätä sattuu, niin on ihan kätevää että kirjahyllystä löytyy apu mm. haavan sitomiseen tai ansan virittämiseen. Koska olen ruokaa arvostava, myös keittokirjat, joiden reseptejä voi hyödyntää ilman sähköä ja perusaineksilla, kuuluvat hyllyyni.

Valkosipuli- ja tillivoi

Tähän liittyen (varmaan itsekään asiaa huomaamatta? :)) vielä hetken Salainen leivontaystäväni lähetti minulle joulukuun paketissaan joululahjan. Maltoin odottaa aattoon asti ja paketista paljastui aivan mahtava Maalaiskokin keittiössä -kirja. Kirjan on kirjoittanut Alison Walker ja se on täynnä toinen toistaan ihanampia ohjeita ja kuvia. Käytin yhden aamupäivän lukemalla kirjaa ja hihkumalla Miehelle ääneen hurmaavia ainesosia ja ohjeita. Reseptit ovat juuri sellaisia maalais-reseptejä, joista innostun: leivotaan leipää, tehdään voita ja jogurttia, keitetään marmeladia, suolataan kalaa ja lihaa. Kirjan johdanto alkaa näin:

Mitä sinulle tulee mieleen, kun ajattelet perinteistä maalaiskeittiötä? Kulunut kivilattia, vanhanaikainen nojatuoli kutsuvasti lämpöä hohkaavan lieden vieressä.. Minun mieleeni tulee juuriharjalla kuurattu puupöytä, jolle on katettu teekupit, vadillinen höyhenkeveitä skonsseja sekä vastakirnuttua voita, pehmeitä tuorejuustoja ja oman puutarhan marjoista tehtyjä hilloja.

Maalaiskokin keittiössä sekä suklaata <3
 
Voit paketoituna pötköiksi



Tiedän, että monet vielä muutama sukupolvi sitten osatuista taidoista ovat kadonneet markettien hyllylle. Päätin palauttaa yhden näistä opeista ja tehdä itse voita (joku muu olisi varmaan ensiksi tehnyt kardemummatoffeeta tai klementtiinimarmeladia). Ohje kuulosti pettävän helpolta, mutta totesin että jopa minun kaltaiseni "kaupunkilainen" osasi tämän. Kirnuamiseen myönnän käyttäneeni sähköistä apuvälinettä, mutta jos joskus on tarpeen niin osaan varmasti soveltaa oppejani myös ilman sähköä. Näin ensimmäisellä kerralla tein vain puolet ohjeen annostuksesta.

Voi

annoksesta tulee noin 600g voita ja 6dl kirnupiimää

1,2l kuohukermaa
(0,25tl suolaa)

Ota kerma jääkaapista 1-2tuntia ennen vointekoon ryhtymistä huoneenlämpöön. Kaada kerma yleiskoneen kulhoon ja vatkaa keskinopeudella. Ole tarkkana, sillä kerma jakautuu yhtäkkiä voikokkareiksi ja piimäksi. Siivilöi piimä kannuun ja säilytä viileässä. Sen voi juoda tai käyttää leivonnassa.
Siirrä voikokkareet lävikköön ja puristele ja vaivaa loppu piimä pois kylmän juoksevan veden alla. Esiin puristuva neste muuttuu vähitellen kirkkaaksi. Tämä vaihe on välttämätön, sillä muuten voi härskiintyy todella nopeasti.
Jos haluat suolaista voita, lisää suolaa voin sekaan. Maustevoin tekemiseksi voit lisätä esimerkiksi yrttejä, valkosipulia tai kanelia (paahtoleivän päälle, nam!). Kääri voi vaha- tai voipaperiin. Suolaton voi säilyy jääkaapissa noin 2-3 päivää, suolattu viikon. Pakastettuna molemmat säilyvät noin kuukauden.

Voin voi kirnuta myös kirnussa tai ravistelemalla kermaa rajusti hillopurkissa (vähintään puoli tuntia).

Eli suuren suuri kiitos parilleni kirjasta, tulen varmasti kokeilemaan muitakin ohjeita tästä. Tillivoi oli täydellistä keitettyjen perunoiden kanssa ja valkosipulivoi mukavasti makua tämän päiväiseen kasviswokkiini. Sitten minulla on tyhmä kysymys: voiko ternimaidosta tehdä voita?

Itsetehty voi on vaivan arvoista

12 kommenttia:

  1. En ole koskaan tehnyt itse voita, pitäisi kokeilla joskus:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Merisuola antoi tälle ihan erilaisen, syvemmän maun kuin mitä kaupan voissa on.

      Poista
    2. Ingmariinilla on muuten merisuolalla maustettua (? vai suolattua? :D ) voita, se on aika kiva. :) Ihan vinkiksi.

      Poista
  2. Oma tekemä voi on herkkua! Aika-ajoin sitä tulee tehtyä. Vielä jos malttaa antaa kerman hapattua yön yli, voista tulee ihanaa!

    VastaaPoista
  3. Enpä ole koskaan kokeillut itse - Äitini kirnusi voita ja hän teki meille lapsille itse mansikkajäätelöäkin.

    VastaaPoista
  4. Voi kun ihana kirja, tahtoo sellaisen kanssa! :)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Hei.
    Minäkin olen kirnunnut voita,kun se ennen maidosta eroteltiin separaattorilla,Hauskaa puuhaa,kurrista tehtiin sit kokkelia.

    VastaaPoista
  7. Oi itse tehty voi saattaisi kyllä olla aika herkkua! Kiva ko jaoit reseptin meillekin, saapa nähä saisiko tuota aikaiseksi kokeiltua. :) Itellä on tuo kotivara edelleen hävettävän huonolla tolalla, monesti puhutaan miehen kanssa mitä kaikkea pitäisi varata kaappiin, mutta se jää aina vähän suunnitteluasteelle. :D

    VastaaPoista
  8. Ihana kuulla, että pidit lahjasta!
    Koskaan kun ei oikein tiedä onko jo monta kirjaa kaapissa ja natsaako juuri kyseinen kirja ;) Tämä vain oli jotenkin niin ihanan näköinenkin/ kuuloinenkin jo kaikkien kakkukirjojen vierellä

    Ihanaa Uutta Vuotta!

    -Sly33 parisi

    VastaaPoista
  9. Kiitos kun jaoit reseptin, tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Ja miten kauniit kuvat!

    VastaaPoista
  10. Mä itse tykkään selailla ruokakirjoja vaikka en välttämättä ihan ohjeen mukaan muuten tekisikään. Monesti esimerkiksi mausteet on ihan erit kuin ohjeissa ellei sitten ole tarkoitus, että on juuri ne mausteet mitä ohje sanoo. Oon löytänyt kirpparilta ihan todella paljon erilaisia kirjoja ja muutaman olen myös kaupasta tarjouksesta ostanut.

    Mä oon joskus miettinyt, että voisi kokeilla tehdä itse voita. Jamie Oliverin (muistaakseni 30 minuutin ateriat) ohjelmassa tehtiin ainakin joskus kermasta voita. Ja ehdottomasti pitäisi kokeilla erilaisia yrtti- tai maustevoita.

    VastaaPoista