sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kasvihuone

Jotenkin edellisestä kirjoituksesta on hurahtanut pari viikkoa. Täällä on eletty tyypillistä ja tylsää elämää: herää - mene töihin - tee pakolliset kotityöt - makaa sohvalla - mene nukkumaan - herää - toista. Mainitsin tuolla jo joku viikko sitten että Mies ja sen Veli olivat rakentamassa minulle kasvihuonetta. Edelleen sieltä muutama lauta puuttuu, mutta kovassa käytössä se on jo nyt.

Uusi kasvihuoneKasvihuone on rakennettu oman pihan männystä sahattujen pölkkyjen päälle. Kokoa sillä on noin 10 neliötä. Katto on tehty valokatteesta. Minua on hieman varoiteltu sen kestävyydestä, mutta selvisihän tuo ainakin kesän ensimmäisestä raekuurosta. Harjalla on tiilet, koska paikallisesta rautakaupasta ei löytynyt valokatteesta moisia. Seinät on rakennettu vanhoista ikkunoista ja niiden karmeista, sekä pihamaalta löytyneistä ylijäämä-laudoista. Kaksi ikkunoista on avautuvia. Lisäksi katonrajassa on muutamia rakoja, joista pölyttäjät pääsevät kulkemaan. Ovi on tehty myös valokatteesta ja mitoitettu sen mukaan että mahakaskin ihminen pääsee satoa korjaamaan (kuinka huomaavaista rakentajilta.....). Toisella seinustalla on ränni, josta kertyy kasteluvedet alla olevaan korvoon.

Sisällä on kolme kasvulaatikkoa, joiden väliin on jätetty T:n muotoinen käytävä. Keskikäytävän leveys on mitattu niin, että siihen mahtuu ruohonleikkuri asumaan talvella. Laatikoiden sisälle on laitettu pohjasta reijitetty muovi. Yksi laatikko on tässä vaiheessa vielä tyhjä, se odottaa palkkapäivää ja multakuormaa. Muissa kasvaa kesäkurpitsaa ja tomaattia. Ikkunakarmeihin jää sisäpuolelle juuri sen verran tilaa, että niillä voi säilyttää pieniä ruukkuja. Oven yläpuolelle on ripustettu pöllö-tuulikello. Puuosat on maalattu ulkomaalilla suurimmaksi osaksi. Ihan ei maali riittänyt kaikkeen, joten sisällä osittain käytetty sisämaalia. Nähdä saa miten se kestää.

Kesäkurpitsa aloittelee kukintaa viileistä säistä huolimatta
Kasvihuoneen periaatteena oli käyttää mahdollisimman paljon jo pihasta löytyneitä lautoja ja muita tarpeita. Kaupasta on lähinnä ostettu valokate, ruuveja sekä ulkomaalia. Näin ollen tälle projektille ei onneksi tullut hirvittävästi hintaa. Ja kaiken huipuksi minusta tästä tuli ainakin nätti, ellei jopa söpö.

Kasvihuone on rakennettu pellon viereen saunan taakse

8 kommenttia:

 1. moi.
  Ompa se hieno,valkoinen,aivan kuin pyörille rakennettu.siinä on käytetty mielikuvitusta ulkoasussa
  Kyllä kelpaa kasvatella tomaatteja ja kesäkurpitsaa ja kaikkea muuta.Ilo silmälle.

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana kasvihuone <3 kyllä kelpaa kasvatella

  VastaaPoista
 3. W.A.U. Terkut tekijöille , että
  Mainostamaan vaan niin lienee ostajia!

  VastaaPoista
 4. Oi kun soma ^_^

  Meillä on kanatarha osittain katettu valokatteella, ja onhan tuo hyvin kestänyt jo pari vuotta :)

  VastaaPoista
 5. Moi.
  Joko siellä kurpitsa kasvaa,kun jo hyvän aikaa kukki?kesällä riittää valoa yölläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurpitsa kasvaa, mutta kaikki aukevat kukat menevät saman tien tötterölle ja kuihtuvat... Missä lie vika.

   Poista
 6. Valokatteet sopivatkin moneen! Kiva saada vinkkejä, meillä nimittäin on kasvihuoneen rakentaminen edessä ensi keväänä. Hyvä tietää että sopivat siis myös tähän hommaan. Meillä aikoinaan mietittiin myös terassille valokatetta, mutta sekään projekti ei vielä ole toteutunut. Nämä molemmat voisikin hoitua siis samalla.

  VastaaPoista