sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Fantasiakeksit

Minä en ole keksinleipoja, se on jo moneen kertaan huomattu. Kuitenkin aina välillä saan päähäni ajatuksen että muka osaisin tehdä keksejä, kauniita ja hyvänmakuisia. Koska netti sylkee syövereistään mitä taidokkaampia keksinkoristelu-kuvia ja videoita, nosti tämä tuttu ajatus päätään: "Hei, eihän tuo niin vaikeaa voi olla!". Eipä! Kekseissä, noissa pienissä ja muka viattomissa suupaloissa, voi mennä niin moni asia vikaan että onnistumisen mahdollisuudet ovat mielestäni samaa luokkaa kuin täysosuma lotossa. Tässä muutamia esimerkkejä:

  1. Taikina on niin löperöä/sitkeää/kuivaa, ettei siitä saa muotoiltua/leikattua muotilla mitään.
  2. Taikina tarttuu alustaan niin pahasti, että hermot menee ja leipominen loppuu siihen.
  3. Ei ole sopivaa keksimuottia.
  4. Taikina on pahaa. Tai sitten niin hyvää ettei se selviä uuniin asti.
  5. Keksit palavat uunissa.
  6. Keksit kohoavat niin paljon uunissa, että niiden muoto häviää kokonaan/ne muodotavat yhden uunipellin muotoisen keksin.
  7. Pikeeri on liian löysää/liian tuhtia ja tyhmä leipoja tajuaa tämän vasta sitten kun kaikki keksit on pursotettu.
  8. Pikeeriä tulee kekseille aivan liikaa ja se valuu yli reunojen.
  9. Pikeerikin on oikeastaan pahaa.
  10. Yritäpä vaan tehdä jotain monimutkaisempaa koristelua kuin yksiväristä, onnistumisen mahdollisuudet ovat samat kuin voittaa lotossa kahdella viikolla perättäin täysipotti.
Fantasiakeksit
Sydän-harjoituksia


Tässäpä muutamia minun ajatuksiani aiheesta. Sellaiset keksit, joissa ainesosat vaan heitetään kulhoon ja sen jälkeen roiskaistaan pellille, ovat ok. Jostain syystä olen kuitenkin tainut jo useamman kerran mainita salaisen leivontaystävän ilmoittautumislomakkeessa, että olen halukas oppimaan ja kokeilemaan keksien tekoa. Mikähän minua on vaivannut... Noh, SLY:ni teki työtä käskettyä ja laittoi minulle fantasiakeksien ohjeen.

Fantasiakeksit


125g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kananmuna jatkaen vaahdotusta. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Anna jäähtyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Jäähdytyksen jälkeen kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muoteilla keksejä.

Paista 200 asteessa, n. 5-8 minuuttia. Anna keksien jäähtyä ennen kuorrutusta. 

Koristeluideoita: Pikeerikoristelu, vaahtokarkkimassalla päällystäminen, pastaväreillä maalaaminen ja värisokerilla koristelu.

Pikeerin tein näin: Siivilöi runsas määrä tomusokeria. Lisää siihen lusikallinen kerrallaan vettä ja sekoita välillä kunnolla. Kun seos on enemmän märkää kuin kuivaa, lisää pari tippaa sitruunamehua (kiiltoa antamaan) ja halutessasi väriaine. Tiedät pikeerin olevan sopivaa soveltamalla 5-10 sekunnin sääntöä. Ota pikeeriä lusikallinen ja valuta se takaisin astiaan. Jos pintaan muodostunut kuvio katoaa/tasoittuu 5-10 sekunnin aikana, on pikeeri sopivaa keksien koristeluun.

Ka kyllähän näitäkin keksejä syö, mutta ulkonäkö on taas niin kaukana siitä mitä minulla oli mielessäni. Kuvittelin aloittavani alkeista päätäessäni koristella keksit valkoisella ja tehdä niihin punaisia sydämiä (tippa punaista valkoisen keskellä ja hammastikulla veto ylhäältä alaspäin niin että syntyy sydän. Jos syntyy. Aargh.). Ehkä pidän taas hieman taukoa koko keksihommasta ja keskityn johonkin muuhun. Kiitos kuitenkin yrityksestä, parini. :) Keksien ohessa syntyi myös ystävänpäivä aiheisia mokkapaloja, kuva löytyy tuolta valokuvaushaasteen puolelta.

Jos sinulla on luotto-keksiohje tai metodi tehdä niitä tai mahtavia vinkkejä koristeluun tai olet tehnyt hienoja keksejä, niin laita linkkiä tuonne kommentteihin. :)



23 kommenttia:

  1. Kauheasti yritin katsella, mutten löytänyt. Mitään vikaa nimittäin. Ei kun löysinpäs: Tuosta yhdestä keksistä puuttuu pala. Melkein puolikas.
    Itse tehtyjen keksien lisäksi rakastan Doris -keksejä. Tai oikeastaan niiden täytettä. Mutta arvaas mitä? Ne tehdään koneella. Ihan tuossa meidän naapurissa (ja nyt niitä rupes tekemään mieli...) Joku on jossain naputellut tietokoneeseen paljonko sitä täytettä pitää siihen keksiin laittaa, jotta voin sen lusikalla raaputtaa suuhuni ja syöttää ne suklaakeksit AM:lle.

    KAIKKI käsintehdyt keksit on käsintehtyjen näköisiä ja jos ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt keksejä, ei voi olettaa, että ne näyttää esim. Doriksilta.
    Voisitko laittaa osoitteen, niin tulen Ystävänpäiväiltakahveille maistamaan keksejäsi - maku on varmasti YHTÄ HYVÄ!

    KEKSI- siis KEKSELIÄSTÄ JA IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm, joo, mutta jos mietit että keksejä tuli taikinasta useampi pellillinen ja tuossa on kaikki, jotka näytteille uskalsi asettaa.. Kaikki muut kuorrutteet levisivät ja venyivät ja valuivat pöydille.. Eli onnistumisprosentti noin 10%.

      Poista
  2. Aivan ihastuttavan näköisiä keksejä.
    Hyvää ystävänpäivää, Milla ❤︎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää ystävänpäivää sinullekin - tosin hieman myöhässä. :)

      Poista
  3. Ihania herkkuja. Pitäisikin kokeilla.
    Ihanaa Ystävänpäivää Sinulle.

    VastaaPoista
  4. Oi kun kauniita keksejä =) Itse olen myös vähän kriittinen tuollaisia keksejä kohtaa kun en "uskalla" alkaa piikereillä leikkimään. Kaikki muut keksit helpompia :D

    Mutta hyvin olet onnistunut ja harjoitushan mestarin tekee ;) Meidän pitää vain uskaltaa ja harjoitella kovasti niin jossain vaiheessa ne onnistuu ja on meidän (omien) kriiteireiden ARVOISIA.

    Ihanaa ystävänpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten jo tuolla ylempänä totesinkin, onnistumisprosentti oli kohtalaisen surkea. Mutta olet oikeassa, kyllä minulle taas joku päivä iskee se "minäs osaan" -kuvitelma ja sitten harjoitukset jatkuvat.

      Poista
  5. Onko keksi ja pikkuleipä sama asia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ne voisi olla. Anna jokin esimerkki?

      Poista
    2. Herrasväenleivät. Saat minulta ohjeen. Ei voi olla Onnistumatta ;)

      Poista
    3. Moi! Onko ne niitä missä on kaksi lusikan muotoista ja hilloa välissä? Mitä äiti aina tekee? Ne keksit murenee ja lopputulokset on ihan hassun muotoisia... :/

      Poista
    4. Eikö herrasväen leivät ole niitä joissa on kaksi vaaleaa sydäntä ja niiden välissä punaista hilloa?

      Ja nättejä sydämiä nuo sinun. Itse en tykkää kekseissä pikeeristä, siksi teen niitä ilman söpöyksiä :) Tai koristelen suklaalla.

      Poista
  6. Mukavan oloinen blogi sinulla ja ihan mielettömän söpöjä pikkuleipiä. Tuollaisia voisi vaikka itsekin tehdä lahjaksi ystäville <3

    Maiccu
    http://mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä voi hyvin pakata sellofaaniin, kun antaa pikeerin kuivua tarpeeksi kauan (eli yön yli).

      Poista
  7. Moi.
    Ei niiden keksien tarvikaan olla sellasia ,kun kaupoissa,aivan hyviä keksejä kuvissa.ja aivan ystävänpäivän näkoisiä.
    Keksien kanssa täytyy olla tarkkana,kun ovat uunissa,oikein vahtia luukulla,etteivät pala.

    VastaaPoista
  8. Ihana postaus, hihittelin ääneen! :D Ja oikein somahan tuo lopputulos on. :)

    VastaaPoista
  9. Ja hei kun vinkkejä kyselit...en ole varsinainen keksimaakari minäkään (mainitsemistasi jutuista ainakin pöytään tarttuminen check, uunissa ylimittoihin kohoaminen check), joten olen ajatellut joskus kokeilla jotain tämän tyyppistä! Ei ole pieni eikä soma, mutta keksi ku keksi! http://www.sweetfoodomine.com/jattikeksi-pannulla/

    VastaaPoista
  10. Ihania keksejä sait aikaan, nam! Kokeilepa ensi kerralla kuorruttaa keksit vaahtokarkin makuisella kaulintamassalla. Kauli massa ohueksi ja leikkaa muotilla, jolla teit keksit, massasta pala. Levitä keksin pinnalle ohut kerros omenamarmeladia joka kiinnittää massan keksiin. Aseta massapala keksin pintaan ja koristelu on valmis, nopeaa ja helppoa :) terkuin; sly:si

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kokeilla tuota vaikka Neiti 6-veen kanssa. :)

      Poista