maanantai 20. heinäkuuta 2015

Ruusuiset marengit

Sain tämän kuun SLY-paketissa Emma Iivanaisen kauniin keittokirjan.  Kirjasta löytyi monta ohjetta, joiden testaaminen houkutti. Jotenkin onnistuin kuitenkin valitsemaan kaksi. Tänä syksynä on useampia juhlia tiedossa, joten päätin kokeilla marenkien ja liukuvärjätyn mustikkakakun tekemistä.

Kirjassa ollut ohje on ranskalainen tapa tehdä marenkeja. Olen aikaisemmin kokeillut sveitsiläistä tapaa. Molemmissa lopputulos oli ihan samantapainen, enkä sokkotestissä osaisi erotella näitä kahta.

Ruusuiset marengit

 

Ruusuiset marengit

3 valkuaista
2,5dl sokeria
1tl omenaviinietikkaa
1tl vaniljasokeria
ruusunpunaista pastaväriä

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. (Ei kannata yrittää vatkata valkuaisia ja sokeria samaan aikaan, vaahdosta ei tule tarpeeksi kovaa... :))

Lisää etikka. Jatka vatkaamista vähän aikaa, kunnes tuloksena on kiiltävä valkoinen massa. Kääntele sekaan vaniljasokeri ja pastaväri.

Pursota leivinpaperille suljetulla kukkatyllalla ruusuja. Paista 100 asteisessa uunissa tunti. Sammuta uuni, raota ovea ja jätä marengit vielä hetkeksi uuniin.

Pursotinharjoittelijana toimi Sisko.
Lisäksi tein liukuvärjätyn mustikkakakun, josta sain aikaiseksi ehkä elämäni rumimman täytekakun. Tiedä sitten oliko vika ohjeessa, tekijässä vai aineissa. Ensinnäkin paistoin pohjaa 15 minuuttia pitempään kuin ohjeessa ja se oli silti jäänyt keskeltä hieman raa'aksi (tikkuun ei kuitenkaan jäänyt enää mitään??). Lisäksi kuvan perusteella kuorrutteesta olisi pitänyt tulla ovan kermavaahdon kaltaista voikreemiä, mutta minä sain aikaiseksi valuvaa velliä. Tomusokeria olisi saanut laittaa ainakin paketillisen lisää, mutta se loppui kesken koska olin varannut sen verran kuin ohjeessa luki. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, kuorrute valuu vaikka se on ollut useita tunteja jääkaapissa. Käytin oikeaa voita, joten ongelma ei voi olla siinäkään. Kakun värjäykseen käytin mustikkaa, en väriä. Onko kukaan muu kokeillut tätä ohjetta kirjasta? Tai osaatteko muuten arvioida missä vika voisi olla?

"liukuvärjätty" mustikkakku, joka kaipaa vielä hieman hiomista...

Salaisen leivontaystävän ilmoittautuminen syksyn kierrokselle on alkanut. Aiheet, ohjeet ja aikataulun löydät tuosta linkistä. Kaikki mukaan rohkeasti! :)

Neulesormet syyhyä, katsotaan saanko mitään aikaiseksi. Kumma olo aloittaa lapasten väkertäminen yhtenä kesän kuumimmista päivistä.

4 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat! Herkulliset toteutukset!
  Terkkuja myös pursottajalle Ü

  Hugs
  n-h
  http//originaalisly.vuodatus.net

  VastaaPoista
 2. Kauniit marengit. Pitääpäs lueskella ohje ja laittaa itsekin testaukseen. Katsotaan, missä on vika :D
  Kannattaa käydä Emman blogiin vaikka kommentoimassa ja kysäisemässä, että osaisiko sanoa, että missähän oli.

  VastaaPoista