maanantai 13. heinäkuuta 2015

Piimäkakkuset

Olisikohan näin, että vanhuus on rentoa aika kun saa höpsähtää ihan rauhassa. Päivät voi kirmailla yöasussa (ihan kuin noina lapsuuden muistoihin jääneinä leppoisina sairauspäivinä), nukkua vaikka paritkin päiväunet ja heittää arkiset murheet unholaan, kai niistä joku muu huolehtii. Mummoni on terveydellisistä syistä vaihtanut majapaikkaansa päästäkseen elämään vanhuutta asteen verran huolettomammin. Olin äitini kanssa siivoamassa mummon kotia, kun käsiini sattui musta vihko. Vihko on täynnä reseptejä!

Vihkon alkuperäisestä omistajasta ei ole tietoa. Osa tekstistä näyttää äitini käsialalta, osa ei. Tosin olen jo aiemmin huomannut että aikoinaan saman opettajan opetuksessa olleilla saattaa olla hyvinkin samankaltainen käsiala. Kirjoittajia on selvästi ollut useampia. Ruokaohjeiden välistä löytyy lista otsikolla Ostokset. Sen mukaan vuonna 1968 on Heikille myyty 2 kuutiota halkoja hintaan 40 markkaa ja Olkalle heinää 180 markan edestä.

Uunituoreet piimäkakkuset muistuttavat hieman teeleipiä



Laitan tähän muutamia vihkosta löytyneitä ohjeita. Piimäkakkusia kerkisin itse jo kokeilemaan, hyviä tuli. Sisäinen omavaraisuushaaveilijani on innoissaan vihkon sisällöstä siksi, että ohjeet ovat yksinkertaisia eivätkä vaadi kovin monimutkaisia ainesosia. Kovin moni resepti käskee paistamaan "hyvässä uunin lämmössä", eli uunin lämpötiloja pääsee arvailemaan. Voin hyvin kuvitella miten hyviä kakkuset olisivat puu-uunissa paistettuna kylmänä talvipäivänä. Onneksi kohta on virallisesti syksy.

Kirnupiimäkakkuset

0,5ltr vehnäjauhoja (laitoin enemmän)
1,5tl soodaa
1,5tl suolaa
4rkl sulatettua voita
3dl kirnupiimää tai hapanta kermaa

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja voi vaivataan joukkoon. Viimeksi lisätään kirnupiimä ja sekoitetaan hyvin.
Taikina jaetaan kolmeen osaan ja kaikki kaulitaan 0,5cm paksuksi levyksi joka pistellään ja leikataan 8 yhtä suureen osaan. Kakut paistetaan hyvässä lämmössä.
Tarjotaan voin kera kahvin ja teen ohella.

Sukuaarrekko?

Herkkupuuro

3l vettä
2 keskikokoista omenaa
1 l puolukoita
8-10dl kaulittuja kauraryynejä
2-3dl sokeria

Marjat keitetään vedessä, kunnes mehu on niistä irtaantunut. Mehu siivilöidään, ryynit ja kuoritut, lohkoiksi leikatut omenat sekoitetaan mehun joukkoon ja puuron annetaan kiehua kypsäksi. Maustetaan sokerilla. Kuivattuja omenoita voidaan myös käyttää, mutta niitä on keitettävä vähän aikaa.

Mustikkatorttu

1 muna
0,5dl maitoa
150g margariiniä vaahd.
2,5dl vehnäjauhoja
Täyte: tuoreita mustikoita ja sokeria

Kaikki aineet sekoitetaan ja kaulitaan pellille ohueksi levyksi. Reunat käännetään ylöspäin. Seos kaadetaan päälle. Paistetaan uunin lämmössä. (Täytteeksi kelpaa raparperi tai hedelmät.)

Veriohukkaat

3dl verta
3 kaljaa tai maitoa
1 muna
3rjl ohrajauhoja
5rkl ruisjauhoja
4rkl rasvaa
0,5 sipulia
1 rkl suolaa
hienonnettua valkopippuria
0,5tl jotain m-kirjaimella alkavaa

[ei ohjetta, vain ainesluettelo]

Onkohan ohje 3 kaljaa vai 3dl kaljaa? Mikähän tuo viimeinen m-kirjaimella alkava aines voisi olla? Varmaan jokin mauste mutta mikä?


4 kommenttia:

  1. Kysypä isältä tuosta mausteesta, se vois keksiä

    VastaaPoista
  2. Moi.

    Luulen ,että jauhettua maustepippuria,sitä käytettiin verilettuihin,

    VastaaPoista
  3. Hei.

    Jauhomäärään nähden ,vois olla 3 dl kaljaa tai maitoa.

    VastaaPoista