torstai 8. lokakuuta 2015

DIY: Ompele meikkipussukka

Ompeleminen on kivaa, kun ei aseta itselleen liian suuria tavoitteita. Kannattaa aloittaa jostain pienestä, jostain hyödyllisestä. Minä päätin rueta tehtailemaan meikkipussukoita ja ostoskasseja. Toki näihin pieniin pussukoihin voi säilöä paljon muutakin. Mietiskelin jo niin suurien tekemistä, että niihin voisi tunkea kaikki nurkissa pyörivät lankakerät suojaan pölyltä. Hmm, seuraava projekti taitaakin olla sitten siinä.

Valmis pöllöaiheinen pussukka


Pussukan ompeleminen on todella helppoa ja siihen ei tarvitse kuin muutaman asian: neljä samankokoista suorakulmion muotoista kangaspalaa (kaksi päällystä ja kaksi vuorta), tasku-palasen (valinnainen) ja vetoketjun.

Kuvassa vasemmalla on kankaanpaloja kaksi saman kokoista aina päällekäin.1. Ompele tasku kiinni vuorikankaaseen. Ompele ensin taskun suu siistiksi kääntämällä se. Käännä
sitten muut kolme sivua ja ompele ne kiinni vuori-kankaaseen.

Ommeltu tasku


2. Ompele vetoketju näin: Aseta vetoketju nurin päin pöydälle. Laita sen alle päällyskangas (sininen kangas) oikein päin ja päälle vuorikangas (ruskea kangas) nurin päin (kuva yksi). Ompele yläreunasta. Tämän jälkeen käännä vetoketju pöydälle oikein päin niin, että jo ommellut kankaat asettuvat alaspäin. Laita alimmaiseksi vuorikangas oikein päin ja päällimmäiseksi päällyskangas nurin päin (kuva kaksi). Ompele yläreunasta. Tämän kohdan ompelua helpottaa huomattavasti vetoketjujalka ompelukoneessa. Halutessasi voit lopuksi tikata vielä vetokejun vierestä oikealta puolelta.

Kuva 1.
Kuva 2.

 3. Ompele pohja kiinni. Käännä vuorikangas päälle päin ja ompele niin, että myös päällyskangas jää ompeleen sisään. Alla olevassa kuvassa ompelukohdassa on nuppineulat.


Ompele kaikki neljä kangasta yhteen pohjassa.

4. Avaa vetoketju puoliksi. Taita työ niin, että vetoketju ja pohja sauma osuvat kohdakkain. Laita vielä ompelemattomat reunat kiinni nuppineuloilla. Varmista, että vetoketjun avoimen pään reunat ovat kiinni toisissaan. Ompele sivut. HUOM! Vältät ompelukoneen neulan katkeamisen kun kelaat koneen käsipyörällä vetoketjun päällä ompeleen käsin.

Huomioi että vetokeju yltää kiinni.

Pussukka on littana tässä vaiheessa.

5. Pussin ollessa nurin taita (yksi kerrallaan) kulmat niin, että ommeltu sauma kulkee muodostuneen kolmion keskeltä. Mittaa kolmio haluamastasi kohdasta ja tarvittaessa vedä siihen kynällä viiva. Ompele viivan kohdalta. Mittaa muista kulmista saman pituinen viiva, niin saat kaikkiin kulmiin yhtä pitkät saumat. HUOM! Mitä pitempiä nämä saumat ovat, sitä syvempi kassista tulee.

Ompele reunasta reunaan esimerkiksi viivottimen yläreunan kohdalta.

Sama kulmataitos on ostoskassien pohjissa.


Ohjetta on helppo muokata joko isommaksi tai pienemmäksi, leveämmäksi tai kapeammaksi. Jos haluaa, myös ulkopuolelle voi ommella taskuja tai sen voi tehdä tilkuista. Halutessaan siihen voi laittaa vaikka kantokahvat.Pussukoiden lisäksi tein ostoskasseja. Leikkasin ensin  (Ikean poistokorista löydetystä) kankaasta pitkiä suorakulmioita, jotka kahtia taitettuna muodostivat sopivan kokoisen kassin. Näin minun ei tarvinnut ommella pohjaa. Ompelin reunat ja sujautin saumaan mukaan palan hopeaa tähti-nauhaa. Kassin pohjakulmat on tehty samalla tavalla kuin yllä olevassa pussukassa. Tämän jälkeen taitoin suukappaleen kassin sisäpuolelle siististi ja omelin kiinni. Kahvoja varten leikkasin pitkän suikaleen, jonka reunat taitoin ensin kohti sisäpuolta ja sitten kahtia. Näin ei jäänyt näkyville rispautuvaa reunaa. Kahvat ompelin kassin ulkopuolelle.

Valmis itsetehty ostoskassi

Pienet yksityiskohdat ovat joskus tärkeitä.


Jäikö jotain epäselväksi? Kysy toki! Miksikö valkoisia? Sen kerron tässä joskus myöhemmin. :)

3 kommenttia:

 1. Selasin jokin aika sitten blogisi läpi. Sinulla on paljon mielenkiintoisia ideoita ja ohjeita. Palaan varmaan usein hakemaan ispiraatiota täältä. Käytin sinun tulostettavia vyötteitä tänään työkaverin lahjaan.Kiitos sinulle niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten mukavaa, että olen onnistunut tekemään jotain hyödyllistä! :) Tervetuloa uudelleen!

   Poista
 2. Aivan ihania kankaita ja tuotteita, mitä oot niistä ommellu! :) Ompelun maailma on viime aikoina alkanu kiehtomaan kyllä itteekin, jospa sitä jossain välissä uskaltais kokeilla..

  VastaaPoista