maanantai 16. marraskuuta 2015

Puutarha-haaste

Hui kamalaa! Joku kuvittelee, että minä tiedän hölkäsen pölähdystäkään puutarha-asioista. Between Rikkaruohoelämää -blogista viskasi minua kymmenen kysymyksen haasteella ja ne kaikki liittyvät joten puutarhaan. Iiks! Minun idealogianihan on ollut viskoa siemeniä maahan, ruikkia sinne vettä aina muistaessani ja sitten ihmetellä JOS sieltä jotain nousee. En siis voi väittää että touhussani olisi minkäänlaista suunnitelmallisuutta tai pitempikestoista ajatusta, kaikki on tuurista kiinni. Mutta kokeillaan ja katsotaan mitä tästä tulee. Väliin laitan muutamia lempikuviani viime kesältä sekä summittaisen kuvauksen meidän pihasta.

Tässä saamani kysymykset:
1.  Suosikkikasvisi omassa puutarhassasi?
Liljat. Kaikki violetit kukat. Kaikki mikä kasvaa!! Jokainen nuppu, joka penkistä ilmestyy, aiheuttaa ihmetystä ja ihastelua. Jos ikinä saan pionin kukkimaan niin se voi nousta aika korkealle tällä listalla, mutta vastahan minä ne istutin. Pihamaalla on myös isoja satavuotiaita mäntyjä ja koivuja, jotka tuovat ihanaa tunnelmaa.
Tulppaaneja <3


2.  Kasvi, josta haluat päästä eroon?
Pihlajia riittää. Niitä puskee kaikista mahdollisista ra'oista ja ihan sama miten niitä niittää tai miten syvältä ne repii juurineen, aina kasvaa lisää. Lisäksi metsämansikat (vaikka muuten ihania ovatkin) yrittävät valloittaa sekä pellon että kukkapenkit.
 

3.  Miten käyttäisit 1000 euroa puutarhaasi?
Rakentaisin unelmieni kasvihuoneen tuohon pellon viereen. Ja istuttaisin lisää liljoja.Liljoja löytyy paljon, ne on helppoja kasvatettavia
Pieni kuvaus pihamaastamme, voi olla ettei mittasuhteet ihan pidä paikkaansa...
 

4.  Koetko koskaan turhautumista puutarhasi suhteen?
Kysy vaan kuinka usein. Olen persoonaltani sellainen halki-poikki-pinoon-VALMIS -tyyppi,  ja se sopii huonosti puutarhan hoitoon. Ehkä puutarha on opettanut minulle hieman kärsivällisyyttä. Olen myös hieman turhautunut tähän syksyyn, täällä oli niin pitkään märkää, että pelkään kukkasipulien homehtuneen penkkeihin. Sen näkee sitten ensi kesänä.
 

5.  Miten rentoudut puutarhassasi?
Valokuvaus on yksi tavoista. Se kun näkee jonkin siemenestä asti kasvatetun puhkeavan kukkaan. Pellosta saatu sato ilahduttaa myös suuresti.
Kevään ensimmäisiä merkkejä

6.  Suunnitteletko puutarhaasi järjestelmällisesti vai toimitko hetken päähänpistosta?
Varmaan vähän molempia sekaisin. Silloin kun muutimme tähän, minulla oli hieno paperinen suunnitelma, että mitä puskaa tulee mihinkin. Suunnitelma kuitenkin katosi matkan varrella. Jos olisin järjestelmällisempi, yrittäisin toteuttaa n.  60-luvulta jääneen puutarha-suunnitelman, joka löytyi talosta. Pihamaa on kuitenkin muuttunut kovin paljon siitä ja puut kasvaneet varjostamaan paikkoja, jotka ovat olleet silloin auringossa.


7.  Mikä oli viime kesän paras puutarhatekosi?
Se etten yrittänyt liikaa. Annoin jo penkeissä olevien kasvien kukoistaa ja paikkasin vasta syksyllä muutamia tyhjiksi jääneitä koloja. 
Isot pensaat tuovat suojaa
 

8.  Ajatteletko puutarhaasi talviaikaan?
Tammi-helmikuussa kun siemenkuvastot ilmestyvät, alkaa myös puutarhan ajattelu. Myöhemmin keväällä useimmat tasot täyttyvät sitten taimista. Jos jaksaisin, ajattelisin myös tulee kasvihuonetta, johon saimme lasit viime kesänä. Siitä tulee enemmänkin kasataan siitä mitä on -tyyppinen ratkaisu kuin 1000 euron haaste. 


9.  Onko puutarhasi iso vai pieni ja oletko tyytyväinen sen kokoon?
Lääniä tässä valtakunnassa riittää, se ei suinkaan ole ongelmana. Jos tila loppuu kesken, pihalla on pieniä metsittyneitä alueita, jotka voi raivata. Vielä siihen ei ole ollut tarvetta ja minusta pienet metsiköt lisäävät kotoisuuden ja yksityisyyden tunnetta. Pellosta haluaisin tehdä isomman.
 

10. Mitä on suunnitelmissasi ensi kesälle?
Ainakin se jo mainitsemani kasvihuone. Täytyy toki tunnustaa, että suunnitelmissani on se että Mies sen toteuttaa jotenkin. Minä voin keskittyä kitkemään noita himskatin pihlajoita, jotka valtaavat koko pihamaan.Liljoja löytyy lähinnä valkoisen, punaisen ja pinkin sävyissä

Tässäpä näitä oli, päällimmäisiä ajatuksia nyt kun piha ja puutarha ovat vaipuneet valkoisen peitteen alle. Täällä on ihan tosissaan talvi ja tänäänkin on tullut monta senttiä lunta. Lumi ja hitaasti alas satavat hattarat ovat tuoneet myös joulun askeleen lähemmäksi ja se taas innoitti tällaiseen touhuun. Hauskaa oli. :)

Kenetkö minä haastan? En muista ainakaan seuraavissa blogeissa olleen tällaista puutarha-aiheista kyselyä, korjatkaa jos olen väärässä:

Otetaan puoli kiloa voita
Vihainen itälappilainen
Kaikkea Hyvää
Pöpelikössä

Ja kysymykset:
1. Kerro lyhyesti puutarhastasi, esim. onko se iso vai pieni ja millä vyöhykkeellä se sijaitsee?
2. Mikä on lempikasvisi? Mitä vihaat?
3. Oletko tehnyt jo puutarhasuunnitelmia ensi kevääksi?
4. Jos voisit jättää tekemättä jonkin viime kesänä tekemäsi puutarhaan liittyvän asian, mikä se olisi?
5. Mikä on haastavin kasvattamasi kasvi?
6. Keitä puutarhassasi käy?
7. Jos saisit pihallesi palkatun puutarhurin päiväksi, mitä laittaisit hänet tekemään? (Mikä tahansa vuodenaika)
8. Jatkuuko puutarhasi sisälle, onko sinulle sisäkasveja?
9. Mitä puutahaan liittyvää opit viime kesänä?
10. Viime kesän paras valokuva puutarhastasi?

Nuotiopaikka

8 kommenttia:

 1. Voiiii hitto! :D No, ehkäpä tartun haasteeseen tässä jonakin päivänä. Voihan se olla hauskaakin palata puutarhakuviin ja tunnelmiin kun maas' on hanki ja järki jäässä.... ^_^

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että otit haasteen vastaan. Ei näiden ole tarkoituskaan olla mitään elämän ja kuoleman kysymyksiä, vaan mukavaa vaihtelua, jotka sopivat erityisesti tällaisiin harmaisiin sadepäiviin (kuten tänään). Näiden haasteiden kautta löytyy uusia kivoja blogeja ja vanhoistakin oppii paljon uutta.
  Minäkin pidän kovasti liljoista. Menneenä kesänä liljakukotkin onnistuin ilmeisesti nurjetamaan sen verran alkukesästä, etteivät ehtineet popsia liljoni reiällisiksi. Pihlajista meillä ei ole ongelmaa, sen sijaan vaaihterat ovat varsinainen maanvaiva. Niitä saa olla alituiseen nyppimässä ihan joka puolelta tonttia. Tontillamme kasvaa muutama iso vaahtera ja naapuritontilla toinen mokoma lisää, joten ongelma ei poistu lähitulevaisuudessakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, tehdäänkö vaihtokauppa? Voit lykätä kaikki vaahterasi postiin, minä ottaisin ne mielelläni. Meillä on yritetty hellästi vaalia niitä kahta pienokaista jotka pihasta on löydetty. Yhden roska on toisen aarre. :)

   Poista
 3. Voi kiitos haasteesta, taidankin tarttua siihen nyt hetimmiten, vaikka meijän pihaa ei oikein vielä "puutarhaksi" voi hyvällä tahollakaan kuttua. :D

  VastaaPoista
 4. Oho. Kiitos vaan haasteesta. Aika moni asia on vielä muutosta johtuen iso kysymysmerkki, mutta vastailen jotain kun ehdin

  VastaaPoista
 5. Pihlajahan on kaunis ja ihana puu <3 Törmäsin tällaiseen tekstiinkin siitä ja tulit mieleen, heti piti tulla linkkaamaan sullekin luettavaksi http://vuohenputkiviidakossa.blogspot.fi/2015/11/pihapihlajan-juurelta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pihlajissa sinällään mitään vikaa, mutta kun niitä nousee joka kevät ja kesä noin 200 000 pihamaalle, niin ne alkaa ärsyttää runsaudellaan.

   Poista
 6. Pihastanne olisi mukava kuulla lisää. Jos budjetti antaa periksi kutsukaa joku puutarhuri katsomaan pihaanne. Tai laittakaa rahaa säästöön sitä varten. Kokeilkaa round uppia pihlajiin.

  VastaaPoista