torstai 9. lokakuuta 2014

Suklaalepakot

Jos pidät piparkakkutaikinasta, pidät myös näistä pikkuveikoista. Meillä on jo perinteeksi muodostunut se, että piparkakkutaikinaa tehdään syötäväksi, ei suinkaan paistettavaksi. Joulun tietää tulleen kun jääkaapilta kuuluu rapinaa yölläkin, kun joku kaivelee taikinaa folion kätköistä. Perinteensä kullakin. :)

Suklaalepakot Pyhäinpäivää odotellessa

Mutta ei mennä asioiden edelle, jouluun on vielä aikaa. Olen miettinyt viime aikoina joitain Halloween-maista tarjottavaa ja kun näin joitain tämän kaltaisia netin kätköissä, en voinnut vastustaa kiusausta. Ihan näistä ei tullut ihan yhtä nättejä kuin esikuvistaan, mutta maistuvat varmasti ainakin yhtä hyville.

Taikinaan tarvitsen kahta ainetta ja koska lepakoita ei laiteta uuniin, niissä säilyy raa'an taikinan viehätys.

Suklaalepakot eli tryffelit

1pkt Domino-keksejä tai vastaavia
1pkt sulatejuustoa (itse käytin Mascarponea)

suklaata (sinistä ja valkoista) sekä ripaus voita

Sulata osa suklaasta(sekä voista) ja pursota sillä lepakon siivet ja silmät. Piirsin paperille apuviivat joiden avulla sain edes jollain lailla samankokoisia siipiä ja peitin paperin leivinpaperilla. Silmien phjat tehdään valkoisella suklaalla ja keskelle tumma piste. Pursota suklaa viivojen mukaan ja laita viileään jähmettymään.
Murskaa keksit täytteineen päivineen. Tähän käy yleiskone, mutta myös pakastepussi ja kaulin ajoivat asiansa. Kun keksit ovat pieninä murusina, kumoa ne taikinakulhoon. Sulatejuustoa voi pitää jonkin aikaa huoneenlämmössä, jotta se pehmenee. Sotke sulatejuusto keksinmuruihin. Jos käytössä ei ole yleiskonetta, kannattaa työntää käsi rohkeasti massan sekaan. Muotoile taikinasta iso pallo ja laita hetkeksi viileään.

Muotoile taikinasta pieniä palloja (koolla ei ole sinänsä merkitystä, mutta sellaiset peukalonpään kokoiset selvisivät parhaiten seuraavasta vaiheesta). Sulata suklaa ja dippaa pallot siinä. Apuna voi käyttää esimerkiksi puista varrastikkua. Suklaan ollessa vielä märkää, asettele lepakolle silmät ja siivet. Kun suklaa ei enää riitä dippaamiseen, voit roiskia sitä loppujen pallojen päälle. Laita viileään jähmettymään.

 Huomaa syksyn tulleen, kun valokuvien ottaminen on aina vaan vaikeampaa. Kun aamulla lähdet töihin on pimeää. Kun tulet töistä, on pimeää. Kuvat tärähtelevät ja värisävyt muuttuvat itsestään. Aina tulee jostain varjo edes sen vähän valon eteen mitä saat kuvaan haalittua. Ruskan värit ovat upeita luonnossa, mutta kun kaivat kameran esille, kaikki muuttuu harmaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti