maanantai 30. marraskuuta 2015

Marjan pyöröset eli kukkoset

Piirakoiden tekeminen on kovin vaivalloista. Itseäni siinä tympäisee lähinnä se kaulimisvaihe ja yleensä tämä näkyy siinä ettei ole kahta saman muotoista pohjaa. Joulu on kuitenkin tulossa ja onneksi työkaverillani Marjalla oli oivallinen korvaaja piirakoille, nimittäin pyöröset. Näissä on piirakoitten ihastuttava maku ja rakenne, mutta ilman työlästä kaulimista ja rypyttämistä. Minun onnekseni Marja lupautui näyttämään kädestä pitäen, miten pyöröset syntyvät. Ohjetta hänellä ei näihin ollut, mutta yritin kirjailla jotain teillekin jaettavaksi.


Pyöröset

Pyöröset

n.50 kpl
 
1l riisipuuro (tai perunapyörösiin perunamuussia)

2l vettä
6dl ryynejä (puolet pikakaurahiutaleita ja puolet 4-viljan ryynejä, myös kaura- ja vehnäleseet käyvät)
2tl suolaa
50g hiivaa
sämpyläjauhoja
täysjyvävehnäjauhoja (eli grahamjauhoja)
hieman vehnäjauhoja
(myös ruisjauhot käyvät)
n. 1dl öljyä

voita

Keitä riisipuuro tavallisesti ohjeen mukaan. Taikinaa varten keitä 1 litra kiehuvaa vettä ja liuota ryynejä siinä, kunnes ne ovat turvonneet. Lisää toinen litra vettä ja säädä samalla taikinan lämpötila kädenlämpöiseksi. Sekoita suola ja hiiva taikinaan. Sekoita taikinaan jauhoja (vähän mitä kaapista löytyy -meiningillä), kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota peitettynä.

Öljyä uunipellit, älä laita niihin leivinpaperia. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile molemmista osista jauhotulla alustalla pötkylät. Jaa pötkylät sopivan kokoisiin palasiin ja muotoile niistä n. 2cm korkeita ympyröitä (minulla mahtui tavalliselle uunipellille 4x4). Laita pyöröset suoraan pellille ja anna kohota. Lisää jokaisen pyörösen päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa. Jos puuro tuntuu liian jähmeältä ja vaikealta levittää, sekoita siihen hieman maitoa (ja suolaa oman maun mukaan). Paista 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes puuro alkaa ruskettua.

Sulata voi ja levitä se pullasudilla pyörösten päälle. Nauti lämpimänä. Voit myös pakastaa pyöröset ennen voi-käsittelyä. Sulatusvaiheessa laita ne uuniin noin 100 asteeseen sulamaan ja voitele voilla.

Taikina ennen kohoamista

Pyöröset kannattaa paistaa voidellulla uunipellillä ilman leivinpaperia

Aloittelijan tekemät pyöröset
Kuten kuvista näkyy, pääsin tositoimiin kokeilemaan näitten tekemistä. Ehkä hieman voi vielä harjoitella, mikäli haluaa yhdennäköisen lopputuloksen. Suuri kiitos Marjalle oppitunnista, nämä olivat oikein herkullisia!

Uusia neuleohjeita olisi tuolla odottamassa useampi. Yhdestä puuttuu vielä peukalot ja sitten olisi edessä hirmuinen päättely-urakka. Miksikähän se päättely on aina sen ärsyttävin osa neulomisessa, luulisi että kaikkein parasta olisi saada työ valmiiksi...


5 kommenttia:

  1. Äiti tekee aina näitä..myös mannapuurosta hyviä.. Ja gluteenittominakin mainioita!

    VastaaPoista
  2. Meinasin sanoa että liharuokaa mut tekee se sitäkin jos pyytää erikseen😜

    VastaaPoista
  3. moi.
    Vesi tulee kielelle,lämpimänä varmaan tosi herkkuja.

    VastaaPoista
  4. Ihana ohje! Olet tosi kiva, kun jaat näitä ohjeitasi kaikille.

    VastaaPoista