keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Piparkakkutalon rakennusohjeet

Hei vaan kaikille, tuntuu että olen ollut poissa tietokoneen ääreltä ikuisuuden. Todellisuudessa siitä on tainnut kulua vain muutama päivä. Lääkärin määräyksestä olen vältellyt sekä konetta että neulomista ja yrittänyt kehitellä itselleni muita aktiviteetteja. Vähän alkaa jo tuntua siltä, että hartian tulehdus on rahoittumaan päin, joten nettilakko on toiminut. Tosin ei ole mikään helppo homma jättää konetta kylmiltään rauhaan, kun sitä on kuitenkin tottunut töissä takomaan päivät pitkät ja sen lisäksi vielä vapaa-aikanakin.

Tällä viikolla olen muun muassa siivonnut kaappeja, koukuttunut naurettavaan farmipeliin, vaihtanut verhoja ja pessyt pyykkiä sekä rakentanut piparkakkutalon yhdessä Siskon kanssa. Siskokin palautui erämaasta takaisin sivistyksen pariin ja kertoi nauttineensa ensimmäisestä suihkusta moneen viikkoon. :)

Piparkakkutalo

Piparkakkutaikinan reseptiä en tähän nyt laita, sillä se löytyy niin monesta paikasta. Sen sijaan kertaan pikaisesti talon rakentamisen vaiheet:

 • Tee taikina edellisenä iltana.
 • Suunnittele minkälaisen talon haluat rakentaa. Me käytimme mallia, jonka saa tulostettua täältä.
 • Leikkaa talon osat valmiiksi ja mieti haluatko lisätä ympäristöön vielä kuusia, eläimiä jne.
 • Leikkaa taikinasta talon osat asettamalla paperinen muotti taikinalle ja käyttämällä veistä tai suoraa jälkeä tekevää taikinapyörää. Paista piparit ohjeen mukaan. Muista tehdä myös talolle pohja, jolle sen rakennat.
 • Osien jäähdyttyä ne voi koristella jo osittain. Koristeina voi käyttää karkkeja, tikkareita, erilaisia strösseleitä, kanelitankoja, ihan mitä mieleen sattuu tulemaan tai kaapista löytymään.
 • Koristeita voi kiinnittää joko kaupasta ostettavalla erikoisella sokeriliimalla tai tekemällä itse pikeeriä: 0,5dl valkuaista ja 3dl tomusokeria vatkataan kunnes niistä muodostuu valkoinen massa. Siihen lisätään vielä muutama tippa sitruunamehua ja jatketaan vatkausta hetki. Tällä ohjeella saatiin näihin kahteen taloon tarvittava määrä. Pikeeriä voi käyttää niin koristeiden kiinnitykseen kuin itse talon rakentamiseen. Kuvissa olevissa taloissa koristelut on laitettu pikeerillä kiinni sekä toisen talon savupiippu on rakennettu sen avulla. Pikeeri säilyy viileässä hyvin peitettynä seuraavaan päivään saakka.
 • Itse talot on rakennettu sulan sokerin avulla: Paistinpannulle laitetaan sokeria (n. 1dl kerrallaan, riippuen tietysti paistinpannun koosta) ja sen annetaan sulaa. Sokeria ei kannata hämmennellä kesken sulamisen, koska se kiteytyy muuten paukuiksi. Lisäksi sokeri palaa helposti, joten heti kun se on sulaa kannattaa paistinpannu nostaa pois hellalta. Jos sula sokeri alkaa jähmettyä, sen saa notkistettua uudestaan lämmittämällä sitä hetken aikaa. Juuri kun sokeri on sulanut, voi joukkoon laittaa hieman siirappia (1-2rkl), joka parantaa sen tahmaisuutta ja auttaa pitämään sen notkeana pitempään.
 • Talon osat kastetaan sokerissa tai sitä sivellään soveltuviin kohtiin ja osat painetaan vastakkain. Sokeri jähmettyy aika nopeasti, joten osia ei tarvitse pidellä kauaa. Huomaathan, etä sula sokeri on todella kuumaa, eikä sovellu lasten käsiteltäväksi (ainakaan jos on sellainen rähmäkäpälä kuin minä, tästä on rakkulat sormissa todisteena).
 • Kuusien ja eläinten taakse on leikattu ja paistettu taikinasta pienet tukikolmiot, jotka on kiinnitetty myöskin sokerilla.
 • Lopuksi voidaan vielä pikeerillä peittää mahdolliset saumakohdat, jos ei halua että sokeri jää näkyviin.
Pipareiden koristelua

Siskon talo

3 kommenttia:

 1. Iiihanaa olet täällä taas! Onko tuo peli Hay Day- jos ei niin siinä
  Toinen mihin koukuttua:)

  VastaaPoista
 2. Oiii se ei ole neurettava lainkaan- koko viime raskauden pelasin sitä ja hetkittäin epäilin että tulokas tuntee tuon pelin vetävän musiikin paremmin kuin mun äänen:). Nyt taso liian kova kun en halua huijata:(

  VastaaPoista