torstai 11. joulukuuta 2014

Näin tämä karjalainen tekee karjalanpiirakoita

Minua on huvittanut keskustelu eri ruokien aluesuojasta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei karjalanpiirakkaa saisi kutsua karjalanpiirakaksi, jos se on tehty jossain muualla kuin Itä-Suomessa. Ymmärrän kyllä mistä tämä ajatus on saanut alkunsa ja kannatan sitä tukeakseni alueen yrittäjiä (yrittäkääpä kuvitella Kiinassa nälkäpalkalla valmistettuja karjalanpiirakoita) mutta kysymykseni on tämä: mikä piirakka se on, jos minä, karjalainen, sen teen vaikkapa Lapissa? Eli aluesuojaan voitaisiin liittää myös klausuuli tekijän alkuperästä. Karjalanpiirakka on karjalanpiirakka, jos se tehdään Karjalassa tai sen tekijä on karjalainen.

Karjalanpiirakat

Mutta vakavasti puhuen, saakoon kuka tahansa tehdä piirakoita omaan käyttöönsä missä haluaa ja kutsua niitä miksi haluaa. Niinpä halusin jakaa tässä muutaman vinkin karjalanpiirakoiden valmistukseen. Tekotapoja on varmaan ihan yhtä monta kuin tekijöitä, eli jos teille tulee mieleen muita käteviä seikkoja, hihkaiskaa niistä minullekin. En ole ammattileipuri, joten pahoittelen jos teen jotain jonkun mielestä väärin, mutta olen silti karjalainen ja tällaisia piirakoita minä teen. Tässä siis karjalanpiirakoiden resepti:

Karjalanpiirakat

Riisipuuroa ohjeen mukaan valmistettuna (1 litraan maitoa)

2,5 dl kylmää vettä
1tl suolaa
4dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä

50g voita

Keitä puuro ja anna jäähtyä. Sekoita veteen suola ja osa jauhoista. Lisää öljy ja loput jauhoista. Valmista. Jos taikina on kovin vetelää, voi vehnäjauhoja laittaa hieman enemmän.

Muodosta taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä n. sentin viipaleita. Kauli viipaleet ohuiksi letuiksi piirakkapulikan ja ruisjauhojen avulla. Jos taikina jää helposti kiinni pöytään, voi kaulitessa käyttää reilusti ruisjauhoja, ne tuovat vain lisää rapeutta kuoreen.

Levitä kuoriin riisipuuroa niin, että reunoille jää noin sentin puuroton alue. Rypytä piirakka. Paista 300 asteessa uunin ylimmällä tasolla 15-20 minuttia, kunnes puuro on hieman rusketunut.

Laita kylmälle paistinpannulle 50g voita, 0,5dl vettä ja ripaus suolaa. Anna kiehahtaa. Uita piirakat pannulla molemmin puolin heti uunista ottamisen jälkeen. Aseta jäähtymään.

Muutamia huomioita:
  • Kaulimiseen voi käyttää myös pastakonetta. Varsinaisella kaulimellakin saa kuoret tehtyä, mutta se on jo työlästä.
  • Kaulitut kuoret kuivettuvat kohtalaisen nopeasti, joten ne kannattaa peittää odotusajaksi. Aloita piirakoiden täyttäminen siitä kuoresta, jonka kaulit ensimmäisenä.
  • Puuron voi tehdä jo edellisenä päivänä. Säilytä puuro kylmässä.
  • Levitän puuron kuorelle tavallisella ruokailuveitsellä. Koska puuro on tahmeaa ja tuppaa jäämään veitseen kiinni, on pöydällä vesilasillinen. Kun veitsen kastaa välillä vedessä, ei puuro jää kiinni siihen.
  • Itse rypytän näin: aloitan toisesta päästä ja rypytän puoliväliin asti painellen sormilla rypyt piirakkaan. Puolivälissä käännän piirakan ja aloitan toisesta päästä uudelleen. En siis osaa tehdä piirakan alkua ylösalaisin, joku varmaan osaa.
  • Älä stressaa siitä miltä piirakkasi näyttävät, tärkeintä on maku. Jos jokin kuorilettu on kuitenkin vinksahtanut jostain päästä, voi sitä hieman muotoilla veitsellä ennen puuron levittämistä.
  • Piirakat voi myös voidella voisulalla sen sijaan, että ne käyttää paistinpannulla. 
  • Keittiöpinsetit on paras työkalu piirakoiden uittamiseen pannulla.
  • Jos haluat pehmeitä piirakoita, peitä ne liinalla voissa uittamisen jälkeen. Jos haluat rapeita piirakoita, älä peitä niitä.
  • Tein tupla-annoksen taikinaa, koska halusin että niitä riittää jouluksikin. Tupla-annoksesta syntyi noin 8 uunipellillistä piirakoita. Piirakoiden määrä riippuu kuorien paksuudesta ja koosta.
Piirakkapulikka

Valmiit piirakankuoret voi pinota osittain päällekkäin.

Vielä vuosien harjoittelun jälkeen karjalanpiirakat näyttävät miltä näyttävät...

Munavoi, ainoa oikea kumppani piirakoille.


10 kommenttia:

  1. Kiva nähdä, että muutkin tekevät piirakoita. Voinko minä tehdä karjalanpiirakoita, jos äitini on Pohjois-Karjalasta? Omat vinkkini ovat:
    - Käytän vain ruisjauhoja, sihtiruisjauhoja noiden vehnäjauhojen tilalle.
    - Puuron teen ohrasta, sillä en ymmärrä riisin kotimaista perinnettä vieläkään.
    - Sekoitan puuron joukkoon yhden kananmunan. Puuro ei tartu sitten kiinni veitseen, ja paiston jälkeen puuro on napakampi.
    - Aloitan rypyttämisen keskeltä ylös, käännän ja taas uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin hyvä kysymys, sen voisi laittaa sinne EU-komissioon tai missä ne nyt näistä ruokien aluesuojista päättävätkin. :)
      Tuota munaa puuron joukossa en ole kokeillut, pitää laittaa mieleen. Kiitos vihjeistä!

      Poista
    2. Namskis!
      Minäkin olisin vinkannut tuon kananmuna puuron sekaan kikan ja sihtirukiin sekä keskeltä rypytyksen aloituksen:) jotka oli toinenkin bongannut.
      Suosittelen korvaamaan veden maidolla
      Tuossa voiteluliemessä- tulee "pehmeempiä".

      Sit noista kuorista saa minusta helpommin pyöreitä
      Kun taikinamöykyt pyörittelee palloiksi ennen kaulimisen aloittamista..

      Mutta pointtisi, kukin tyylillään- lienee
      Tärkein!

      Poista
    3. Minä pyörittelen sen taikinan sellaiseksi pötkyläksi, että kun siitä leikkaa palasia niin tulee suoraan soikioita. Tai ainakin melkein. :)

      Poista
  2. Jäikö yhtään jouluksi? T. Se suvun nainen jonka voi työllistää jouluviikolla keittiöön

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäi. Lihansyöjä saa olla vastuussa karjalanpaistista.

      Poista
  3. Voi että Milla, muha o iha pakko testata näitäki! En o ikinä tehy, mahtaa tulla melkosia ryppyreunasia! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisit nähny aikoinaan ne minun ensimmäiset köhellykset, en tiedä tunnistiko niitä piirakoiksi... :) Mutta siitä vaan rohkeasti kokeilemaan eri tyylejä ja löytämään se itselle sopiva tekniikka.

      Poista
  4. Mun anoppi teki taikinasta pyöreitä,kuin letut, mutta rypytti ne soikeiksi,aloittaen alhaalta ylös asti,sitte toinen puoli,,että näinki voi tehdä.

    VastaaPoista
  5. Vaikeinta minusta on se päädyn tekeminen/rypyttäminen, onko kenelläkään siihen kohtaan mitään vinkkejä?

    VastaaPoista