tiistai 26. huhtikuuta 2016

Vanilja-vadelmadonitsit

Täällä on taas oltu tietokone-lakossa lääkärin määräyksestä. Hartia tulehtui sen verran pahasti, että olen vaan pyörinyt kotona, mitään tekemättä ja hieman tylsistyneenä. Tämä ei tosin johdu konelakosta vaan siitä ettei mitään muutakaan saa tehdä. Tänään on luvattu tänne Pohjois-Karjalaan kevään lämpöennätystä ja minä en voi tehdä muuta kuin tuijotella kukkapenkkejä ja peltoa. Noh, eivätpähän ne sieltä minnekään karkaa. Se hyöty tästä pakkolomasta on ollut, että olen ehtinyt napsimaan valokuvaushaasteen kuvia. Otin pienen spurtin koska olen jättänyt sen niin monella viikolla välistä inspiraation puutteen vuoksi ja laitan niitä kuvia tuonne hiljalleen kun jaksan.

Leivontafoorumilla on tässä kuussa haasteena vappuherkut (vielä ehtii osallistumaan!). Minä hieman epäröin että ovatko donitsit vappuherkkuja, mutta ne katsottiin ainakin munkkien etäisiksi sukulaisiksi. Kokeiluun valikoitui amerikkalaistyyppinen resepti, jota muokkasin omaan makuun sopivaksi.


Helpot donitsit ovat meheviä vielä seuraavanakin päivänä

Koristeiden kanssa saa olla luova


Vanilja-vadelmadonitsit

Ohjeesta tuli 32 pientä munkkia sekä 10 isoa.

Taikina:
2dl sokeria
0,5-1 vaniljatanko
6dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
0,25tl soodaa
0,5tl suolaa
1dl maitoa
0,5prk kermaviiliä
2 munaa
0,5dl öljyä
0,5dl sulatettua voita

Punainen vadelma-kuorrute:
5dl tomusokeria
(1rkl maitoa)
2rkl vadelmasosetta
(punaista väriä)

Valkoinen vadelma-kuorrute:
5dl vadelmanmakuista tomusokeria (esim. Confetista)
1rkl maitoa

Päälle:
Nonparelleja
Fazerin turkinpippuri-rouhetta

Mittaa sokeri isoon astiaan. Leikkaa vaniljatanko kahtia ja kaavi sen sisältä siemenet sokerin joukkoon. Sekoita esim. sormin saadaksesi siemenet leviämään tasaisesti. Mittaa astiaan loput kuivat aineet.
Sekoita toisessa kulhossa maito, kermaviili ja munat tasaiseksi seokseksi. Lisää sulatettu voi ja ruokaöljy. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Taikinan tulisi muistuttaa nyt kuivakakku-taikinaa koostumukseltaan. Tarvittaessa lisää hieman maitoa tai vehnäjauhoja.
Kaada taikina pakastepussiin ja leikkaa siitä kulma auki. Pursota taikinaa (voideltuun, irtosivat kyllä hyvin ilman voiteluakin) donitsipellille+. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes reunat ovat hieman rusehtavat. Kaada jäähtymään keittiöpyyhkeen päälle. Täytä vuoka uudelleen niin monta kertaa kuin taikinaa riittää.

Donitsien jäähdyttyä tee kuorrute. Muussa (sulatetut) vadelmat lusikalla. Jos et halua kuorrutteeseen sattumia, valuta siivilän tai harson läpi. Sekoita vadelmasose tomusokeriin. Jos kuorrute on liian jähmeää, lisää maitoa vähän kerrallaan. Halutessasi räväkämmän värin, sekoita väriaine joukkoon. Valkoisesta kuorrutetta varten sekoita tomusokeri ja maito. Lisää maitoa tai tomusokeria tarvittaessa pieniä määriä. Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen ja koristele halutessasi.
Fazerin turkinpippuri-rouhe sopii erinomaisesti tasoittamaan makeaa kuorrutetta. Tosin se sulaa hieman märässä kuorrutuksessa, joten lopputulos ei ollut kaikkein kuvauksellisin. Kuvien ruskeissa donitseissa on käytetty kuorrutteena sulatettua suklaata.




Valokuvaushaaste viikolla 16: Vaate (Tälle pienelle myssylle odotamme innolla pientä päätä saapuvaksi ensi syksynä.) :D

14 kommenttia:

  1. Minä tein vadelmasimaa, joten tämä donitsiohje sopisi oikein hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta jäi sattuneesta syystä simat tekemättä tänä vuonna, mutta tuo vadelmasima kuulostaa kyllä sopivan eksoottiselta. :)

      Poista
  2. SE se siis oli :) Ihanaa Milla, tämmöisiä ihania vappu-uutisia, donitseilla ja ilman on aina ihana kuulla. Nimim. silmänurkkia kuivaillen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, SE se oli. Taikauskoinen ei uskaltanut vaan huudella asiasta liian aikaisin. Jännityksellä odotan millaisia mullistuksia tämä tuo mukanaan...

      Poista
  3. Hmm. Pitäisköhän hankkia donitsipelti, melkein alkoi kuola valua suupielistä kun tätä postausta luin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla käy varmaan helpommin kuin minulla, ei nimittäin kuulunut valikoimaan yhdessäkään paikallisessa kaupassa.

      Poista
  4. Näyttävät kyllä herkullisilta! :P Pitäisi itsekkin hommata tuo donitsipelti. ;)
    Terkuin: Parisi, sly12

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se ihan kätevä on, ja kai siinä voi paistaa muutakin kuin donitseja. Uutta kierrosta odottelen jo innolla. :)

      Poista
  5. Herkullisen näköisiä ovat kyllä! Ai että, melekeen tekisi ihan tämän takia mieli hankkia donitsipelti. :D saisi itekin joskus nauttia donitseista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kai niitä tehdä jotenkin ilmankin peltiä? Tai ehkä näppärä voi kehitellä jonkin tee-se-itse -version pellistä? :)

      Poista
  6. Moi.
    Aivan ihania,ja kauniita.pitääpä ruveta jotai väkertämään ,kun on sekin vappu tulossa.

    VastaaPoista
  7. Voi nam! Muffinssirauta myös kätevä, saanut muutaman kerran semmosella tehtyjä herkkuja..onneksi sielläkään ei simaa, saan ponnetta omalle laiskuudelleni kun en oo ainut..

    VastaaPoista
  8. Ihanan näköisiä donitseja. :) Itsekin pitäisi viikonloppuna leivoskella vappuleivonnaisia, sima on jo käymässä. :)

    P.S Uuden kierroksen ensimmäinen paketti on jo suunnitteilla. :)

    VastaaPoista
  9. Arvasin, isosti Onnellista odottelua!!! Ja kyllä pienen pään omistajan kelpaa tuossa myssyssä!! Nam mitä donitseja!!! Anne(npuuhat)

    VastaaPoista