Valokuvaushaaste

 Haastan teidät kaikki mukaan tähän. Säännöt ovat hyvin vapaamuotoiset:
 • Ota valokuva kunkin aiheen mukaan. Aiheet löydät alla olevasta listasta. Voit ottaa valokuvan viikossa tai valokuvan päivässä tai valokuvan silloin kun huvittaa. Listaa ei ole mikään pakko käydä järjestyksessä läpi, jos haluat ottaa kuvia inspiraation iskiessä. Saatat tulkita jonkin aiheen täysin eri tavalla kuin minä: se on täysin ok, tarkoitukseni ei ole kahlita aiheita otsikoita enempää.
 • Julkaise kuvat joko blogissasi tai sosiaalisessa mediassa. Liitä mukaan aiheet, listan saat ladattua kuvana täältä. Voit joko tehdä jokaisesta oman postauksen tai kasata niitä yhteen paikkaan.
 • Voit aloittaa mihin aikaan vuodesta haluat. 
 • Photoshopin ja muiden kuvankäsittelyohjelmien käyttäminen on sallittua. Voit halutessasi julkaista raakakuvan ja muokatun kuvan. Minä photoshoppaan kuviani enkä häpeä asiaa yhtään.
 • Jos sinulla on blogi liittyen johonkin rajattuun aihepiiriin, kuten leivontaan tai puutarhanhoitoon, voit kokeilla saatko otettua kaikki kuvat liittyen oman blogisi aiheeseen.
 • Tavoitteenani on julkaista jokaiseen aiheeseen liittyen yksi kuva, mutta jos sinä haluat julkaista useamman niin anna palaa! Saattaa olla myös että joskus blogin kuvitukseksi otettu kuva onkin viikon haastekuva.
 • Niin halutessasi haasta myös ystäväsi ja tuttavasi.
 • Pidä hauskaa! Jos tämä haaste alkaa tuntua vastenmieliseltä tai vaikealta tai jokin aihe on mielestäsi mahdoton, pidä tauko ja palaa asiaan myöhemmin.
Jos mieleesi tulee kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni. Olisi tosi hauskaa nähdä teidän muiden kuvia, joten jos aloitat tämän niin käy hihkaisemassa siitä kommenteissa. Osa teistä on käynnyt tekemässä niin täällä.

Valokuvauksen teoriaa ja aiheita

VINKKI! 

Jos sinulla ei ole mahdollista päästä käyttämään kalliita kuvankäsittelyohjelmia, kannattaa aloittaa opettelu netin ilmaisilla versioilla. Oma suosikkini näistä on PicMonkey. Osa vaihtoehdoista on maksullisia, mutta myös ilmaisilla pääsee pitkälle. PicMonkeyllä on helppo tehdä pieniä valoisuuden säätöjä, lisätä tekstiä kuvaan ja tehdä esimerkiksi kuvakollaasi, jota olen käyttänyt viikon 1 omakuvassa.

Haasteen on aloittanut ainakin jo:

Pöpelikkö
Pappilan elämää
Sukkia ja suklaata
Kuvaanko kuvia
Ositettu elämä
Kameramummo
OmpeluRasia-Sewing Box
Villasukka kädessä
nami-hiiri

Viikko 1: Minä itse 

Muotokuvauksesta löydät suomenkielistä ohjeistusta ainakin näistä paikoista: Pelivara, Kuvakulmia, Valotus, Valokuvaamo Klik, Yle, Viikonloppu ja Kuulu! Englanniksi ohjeita löytyy täältä: Improve Photography, WikiHow, Seventeen, Lifehacker, PictureCorrect, Snugmug, DigitalCameraWorld ja Fstoppers.

Valokuvaushaaste: Oma kuva
Vasen iso kuva on käynnyt Photoshopissa hieman kirkastumassa. Oikealla olevat pienet kuvat ovat muokkaamattomia. Valo vaihtuu aika radikaalisti riippuen siitä olenko kasvot "aurinkoon" vai tummaa aitan seinää päin. Pitkään punaisena olleet hiukset saivat eilen suklaanruskean värin. Olen kuvassa hupun suojissa, koska kuvaa ottaessa pyrytti villisti lunta, joten sekin vaikutti osaltaan valoisuuteen ja toi sojottavia lisäkarvoja kuvaan.

Viikko 2: Jotain punaista

Väreistä valokuvauksessa on kerrottu mm. PelivarassaRhodogardenissaValokuvaajassa, ja  Rajalablogissa.
Englanniksi aiheesta löytyy ainakin Picaboosta ja kuvankäsittelyohjeita on How-to Geek -sivustolla.

Viikko 2: Jotain punaista
Marraskuun SLY-paketissa tulleet jouluiset karkkitangot päättyivät viikon kaksi kuvauskohteeksi. Kaksi kärpästä siis yhdellä iskulla. :)

Viikko 3: Epätasapaino

Harvinaisen epäselvä otsikko, mutta suurin piirtein tämä minulla oli mielessä:
Symmetria: harmoninen, vakaa, mutta usein tylsä
Epäsymmetria: mielenkiintoinen, epäsovinnainen, jännitteinen

Hajanaisuus: usein tehoton, voimaton
Epäsymmetrinen tasapaino: yksi erillään tasapainottaa ryhmää


Edelliset rivit on lainattu täältä sommittelun periaatteista ja sieltä löytyy paljon hyödyllisiä huomioita. Lisää sommittelusta, tasapainosta ja epätasapainosta löytyy mm. NikkemediastaDigikuvauksesta, Otavan opistosta, Ennin kengissä, Ku ite tekee -blogissa ja Graafisessa.
Tasapaino vs. epätasapaino 


Viikko 4: Valo

Vesipisaroiden kuvaamisesta löytyy hyvä opastus Kuviakin kiinnostaa -blogista.


Veden kuvaus oli suorastaan kikatuttavan hauskaa

Viikko 5: Kukka

Makrokuvauksesta voi lukea Mikko Saaren sivuilta. Yleltä löytyy vinkkejä oman digikasvion tekemiseen ja Luontoon -sivuilla on pikakertaus luonnon kuvaamisesta. Ihania kasvikuvia on mm. Mauri Leivolla. Englanniksi kukkien kuvauksesta voi lukea esimerkiksi Digital Camera Worldin -sivuilta, missä on listattu 25 vinkkiä sekä Digital Photography Schoolin opastuksesta.


Amaryllis

Viikko 6: Muisto

Valokuvaaminen on hieno tapa säilyttää jokin muisto tapahtuneista asioista ja tavatuista ihmisistä. Tarkemmin syitä ikuistaa hetkiä on pohtinut Vilma blogissaan ja aiheesta voi englanniksi lukea Digital Photography Schoolin ja Yes videon -sivuilta.

Enkelikello tuo lapsuuden joulut mieleen.


Viikko 7: Vuodenaika (talvi)

Käytännön vinkkejä talvikuvaukseen on listannut Mikko Rantalainen ja ohjeta löytyy myös National Geographic -sivuilta. Kauniita talvisia kuvia on Arktisten valokuvaajien -blogissa ja siellä on myös upeita revontuli-kuvia.Viikko 8: Nappi

 Makrokuvauksesta löytyy useamman osan juttu Mikon juttuja -blogista, perustietoa Valokuvaaja -sivuilta ja laitteista ja teknologiasta kiinnostuneiden kannattaa ainakin lukea Sami Puolan teksti. Kauniita makrokuvia on ainakin Miki Asainilla ja Teemu Saloriutalla. Pienten tuotteiden kuvauksesta voi lukea englanniksi täältä. Muualta aiheesta löytyy englanniksi ainakin täältä ja Wikihowsta.

Valokuvaushaaste viikko 8: Nappi

Viikko  9: Intohimo

Valokuvaushaaste viikko 9: Intohimo

Viikko 10: Ruoka

Ruokakuvauksen vinkkejä olen koonnut tänne ja siellä on myös linkkejä blogin ulkopuolisille sivustoille. Lisää kuvia ja "kotistudioni" löydät täältä.

 
Valokuvaushaaste: Ruoka

Viikko 11: Hämärässä 

Minulla oli tarkoitus kuvata tämän viikon haasteeseen valojälkiä. Koska ulkona ollut tällä viikolla pysyvästi yli -30 astetta (ennätys -35),  unohdin tämän ajatuksen. Kun sitten näin oven edessä taivaalla roikkuvan kuun, kävin räpsäisemässä siitä kuvan. Äkkiä sisälle, asetuksien säätöä ja taas kuva. Toistin tätä muutaman kerran ja syntyi tämän viikon kuva.

Yleisesti tietoa hämäräkuvauksesta löytyy Valokuvaajasta ja Iitujosefiina -blogista sekä Click it up a notch -sivulta. Maisemien kuvauksesta on kirjoitettu ainakin Improve Photographyssa ja hieman erilaisia yömaisemia voi kuvailla baarissa. Kuun kuvauksesta voit lukea Tähtikuvauksen sivuilta, Digital Camera Worldista ja Improve Photography -sivulta. Tähtien kuvaamisesta on todella kattava juttu täällä ja lisää tietoa löytyy Digikuvaajasta. Ja tuosta aiemmin mainitsemastani valojälkien kuvaamisesta löytyy vielä lisää tietoa We tried this -blogista ja loistava opastevideo täältä (englanniksi). Aion vielä kokeilla tätä!

Käsivaralla napattu kuva hirveässä pakkasessa.


Viikko 12: Alhaalla

Tämän viikon otsikon voi käsittää monella tavalla. Voi kuvata jotain, mikä yleensä on alhaalla, tai kuvata alhaalta päin. Minä otin kuitenkin nyt aiheekseni mm. Instagramissa paljon näkyvän ylhäältä alaspäin kuvatun sommitelman. Englanniksi puhutaan flat-lay -kuvista ja aiheesta on kerrottu enemmän My Domainessa ja Rekita Nicolessa. Näitten kuvien ottaminen on muuten pirun paljon vaikeampaa, kuin miltä ne näyttävät.

Valokuvaushaaste viikko 12: Alhaalla

Viikko 13: Mustavalkoinen 

Mustavalkokuvien ottamiseen hyviä vinkkejä suomeksi löytyy Canonilta ja hienoja esimerkkejä Ivalo Designilta. Lisää kuvia ja vinkkejä (englanniksi) on WebneelissaDigital Camea Worldissa (mm. vinkkejä siihen mitä EI kannata kuvata mustavalkoisena) ja Live Snap Lovessa.

Poiketen suosituksista, minusta on helpompaa ottaa kuvia niin, että kamera ottaa ne valmiiksi mustavalkoisina. Ehkä minulla on niin huono mielikuvistus etten pysty kuvittelemaan värillistä kuvaa ilman värejä..

Valkovaushaaste viikko 13: Mustavalkoinen

Viikko 14: Kaaos

Mietin pitkään, että kuvaanko tämän viikon haasteeseen jotain haasteellisempaa, mutta sairastelut saivat minut taas palaamaan ruokakuvauksen ääreen. Tässäpä esimerkki kaaoksesta minun näkökulmastani:

Valokuvaushaaste viikko 14: Kaaos

Viikko 15: Alkaa K:lla

 Mietinnässä on jo pidempään ollut napsia koirista muutamia edustavia kuvia. Valokuvaushaaste antoi tähän hyvän syyn. Tällä kertaa kuvaan päätyivät Rontti ja Armi.

Valokuvaushaaste viikko 15: Alkaa K:lla

Viikko 16: Vaate 

Minulla on kuvitelma, että vaatteiden valokuvaus on vaikeaa. En tiedä johtuuko se mallin käytön vaikeudesta vai mistä. Hyviä vinkkejä vaateidenkuvauksesta löytyy (englanniksi) TableTopStudiolta, envatoTuts+ ja Wixiltä (tuotekuvaus). Vaatteiden kuvauksesta suomeksi löytyi valitettavan vähän vinkkejä, enemmänkin löytämäni jutut keskittyivät muotokuvaukseen. Muutamia vinkkejä muotikuvien taustaan voi saada Kamerakoulusta. Jos tiedätte sivuston jossa on käsitelty vaatteiden kuvaamista (joko mallilla tai ilman) niin laittakaahan vinkkiä kommentteihin...

Viikko 16: Vaate

Viikko 17: Pahe

Viimeinen.

Viikko 18: Eläin 

Tätä viikkoa varten voi kuvata sitä omaa kotona löhöävää Turrea, tai sitten yllättää ja valita aiheeksi jonkin villieläimen, linnun tai vaikkapa hyöteisen. Mikä tahansa joka ei pidä tuijottamisesta ja jolla on hankaluuksia olla paikallaan, sopii otsikon alle.

Suomeksi eläinten kuvaamisesta on kirjoittanut Dmndz ta life. Otsikkona on mustan koiran kuvaus, mutta mielestäni tuo juttu kannattaa lukea kaikkien jotka haluavat napsaista eläimestä kuvan. Englanniksi löytyy juttua National Geographylta (villieläimet), SLR Photography Guidelta (kaikenlaiset eläimet), Exposure Guidelta (ötökät) ja Digital Trendsiltä (lemmikit).

Viikko 18: Väsynyt eläin

Viikko 19: Lähikuva

 Makrokuvauksen vinkkejä on kasattu jo tuonne viikon 8 (Nappi) alle. Luonnon lähikuvauksesta löytyy vinkkejä For Dummies -sivustolta. Mielenkiintoinen artikkeli vesipisaroiden kuvauksesta on Agopee Photolla. Silmien lähkuvauksesta on kirjoitettu Light Stalkingissa.

Ilman makrolinssiä lähikuvaaminen on vaikeaa. Vai huomaatteko vesipisarat taimessa?

Viikko 20: Jotain keltaista

Keltaisen kuvauksesta en äkkiseltään löytänyt suomeksi mitään, mutta jos tiedät jonkin linkin niin kerro siitä. Englanniksi aiheesta löytyy SLR Photography Guidesta ja keskustelua keltaisen kuvaamisesta on ePHOTOzinesta ja dpchallengesta.
Pikaisesti kummitytön synttäreillä napsaistu kuva. Meillä ei nimittäin ole mitään keltaista!!

Viikko 21: Vuodenaika (kevät)

Vinkkejä tulossa hieman myöhemmin.

Yksi harvoista, joka ei ole paleltunut talven aikana.

Viikko 22: Itsetehtyä

Itsetehdyt muffinssit saivat päällensä mm. itsetehtyjä pöllöjä.

Viikko 23: Minimalismi

Wikipediasta  löytyy ytimekäs kuvaus minimalismista. Tarkoituksena on siis keskittyä olennaiseen ja karsia turhat pois. Englanniksi vinkkejä omaan kuvaukseen löytyy Photodotolta ja Digital Photography Schoolista. Hienoja esimerkki-kuvia on mm. Design your way-sivustolla.

Valokuvaushaasteen viikko 23: Minimalismi

Viikko 24: Koti 

 

Viikko 25: Maisema  

Maisemakuvaukseen löytyy vinkkejä enemmän kuin jaksaa lukea. Mm. kohteesta ja valosta on Maisemanlumossa, horisontista Valokuvaajassa, asetuksista Tuomas Heinosella ja ei-tosikot voivat vilkaista tätä sivua.

Viikko 26: Pieni tai iso

Metsämansikka


Viikko 27: Juoma

Kannulliseen kuplivaa appelsiinijuomaa tarvitset 8 appelsiinia, 2 sitruunaa, noin litran kivennäisvettä, 3rkl sokeria ja 2rkl siirappia. Jääpalat pitävät juoman miellyttävän viileänä. Purista hedelmistä mehu ja sekoita se kivennäisveden kanssa. Mausta osalla sokerista ja siirapista. Maista ja lisää tarvittaessa loppu siirappi. Nauti varjossa. :)
Kupliva appelsiinijuoma maistuu kun mittarissa lukee +31 astetta.

 

Viikko 28: Kultainen leikkaus

Kultaisen leikkauksen perusasiat löytyvät Wikipediasta. Sen soveltamisesta valokuvaukseen voi lukea Digikuvauksesta, Kyösti Välitalon blogista ja This is Vis blogista.

 

Viikko 29: Liikeessä

Liikkuvan kuvan tekniikasta voi lukea suomeksi Senna.galleriasta Voimistelukuvasta, Valomatkalla jossain - ja Scream Cracker- ja Valokuvaus Tuulia N blogeista. Nämä kaikki keskittyvät tekniseen puoleen, kuvauksen ilosta taas kertoo Josefina blogissaan.

 
Tiibetinterrierin pentu vauhdissa.

Viikko 30: Luonnonvalo vs. keinotekoinen

Vanhempi kuva, mutta edustaa mielestäni hyvin sitä miten keinotekoinen valo eroaa luonnonvalosta. Vasemmalla oleva kuva otettu ikkunaverhojen kiinni ollessa loistelampun valossa. Oikealla oleva otettu ikkunan ääressä, verhot auki ja kuvan oikeassa reunassa on ollut valkoinen pahvi heijastamassa valoa takaisin.

 

Viikko 31: Rakas

Rakas ja sitruuna (salaista projektia varten)

 

Viikko 32: Teksti kuvassa

Ihan ensimmäiseksi kannattaa käydä vilkaisemassa vaikka Googlessa  tai Web Design Ledgerissa miten eri tavoilla tekstiä voidaan yhdistää kuvaan. Proakatemiassa on listattu lyhyesti graafisen suunnittelun perusteita. Englanniksi hyviä vinkkejä tarjoavat designmodo, postplanner ja Web Ascender.

Itse käytän tekstin lisäämiseen Photoshop -ohjelmaa, mutta jos se ei ole mahdollista netistä löytyy myös ilmaisia kuvanmuokkausohjelmia (kuten se Picmonkey, jota olen mainostanut aikaisemminkin). Fonttien asentaminen koneelle ei ole vaikeaa, ne täytyy vain löytää (kokeile hakea Googlella "free fonts"), ladata ja asentaa klikkaamalla auki.

 

Viikko 33: Vuodenaika

 Lähestyvä kesämyrsky innoitti minua kurkoittelemaan kameralla pilviin. Ihan en saanut tässä kuvattua hetken dramaattisuutta, sillä kuvan otosta noin 20 minuutin kuluttua satoi vettä ja ukkonen jyrisi oikein kunnolla. Siksi kannattaakin ensiksi hieman lukea aiheesta, vaikkapa PhotographyLifesta, Digital Photography Schoolista tai Improve Photographysta. Suomeksi en aiheesta oikein löytänyt, taivaan valokuvaus käsittelee lähinnä tähtitaivasta ja pilvien kuvaus erilaisten pilvipalvelimien vertailua....

Lähestyvä kesämyrsky

Viikko 34: Mustalla taustalla

Tummien valokuvien ottamiseen olen koonnut vinkkejä tänne.
Kasviskierteet mustalla taustalla

 

Viikko 35: Roska 

Ruokakuvauksessa voi käyttää hyvin rekvisiittana leivonnassa syntyneitä roskia, joko paketteja tai esim. pähkinän tai kananmunan kuoria.

Daim-mokkapalat

 

Viikko 36: Aamu

Viikko 37: Jotain violettia

Viikko 38: Pari

Viikko 39: Luonto

Viikko 40: Rikki

Viikko 41: Ylhäältä päin

Viikolla 12 on listattu tähän liittyviä vinkkejä.

Valokuvaushaaste: Ylhäältä päin

Viikko 42: Vesi

Viikko 43: Syväterävyysalue

Viikko 44: Seepia

Viikko 45: Työ

Viikko 46: Ennen & Jälkeen

Viikko 47: Vuodenaika (syksy)

Syksyn kuvaamisesta kännykkäkameralla on kirjoittanut Yle ja kaupunkiruskaan keskittyy Canon. Hieman erilaisen kannan asiaan ottaa Sulantoblog. Englanniksi vinkkejä löytyy mm. The Photo ArgusiltaPopular Photographylta ja Digital Photography Schoolista. Myös Youtubesta löytyy videoita, katso vaikkapa Bart Zonin video.

Valokuvaushaaste: Syksy

Viikko 48: Jälkiruoka 

 
Salmiakkibrowniet

Viikko 49: Jotain vihreää 

Viikko 50: Erikoisefekti

Viikko 51: Sommitelma

Viikko 52: Minä nyt

21 kommenttia:

 1. Kuulostaapa mukavalta. Täytyy kattoa ehtisikö jossain mukaan =) Jään odottelemaan sinun uusia kuvia =)

  VastaaPoista
 2. Aika upea tuosta vesikuvasta on tullut :) Yksittäisiä kuvia katsoessa tulee mieleen, että homma näyttää niin kovin helpolla, mutta montakos yritystä tuokin vaati... T. Apulainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli siellä pari muutakin kuvaa noin sadasta, mutta ei kovin montaa. Useimmissa oli vaan vettä lasissa. :)

   Poista
 3. Mielenkiinto heräsi, ehtisinkö mukaan vuoden alussa :)

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti suosittelen, tässä kertyneitä taitoja voi sitten hyödyntää kaikissa kuvissa. :)

  VastaaPoista
 5. Mmm, voihan intohimo...pakko mennä kaapille joululahjakätköille... :D

  VastaaPoista
 6. Ihania kuvia =) minä aina iltaisin sängyssä ollessa käyn vielä lukemassa blogeja ja odotan aina innolla joko sinulta tullut uusi kuva =)
  heh hauska sattumus kun olette molemmat siskokset lähettäneet minulle sly paketteja =D

  VastaaPoista
 7. Piti tulla vielä, tai taas, kiittämään sinuu tästä haasteesta :D on ollut tosi hauskaa tehdä. Usein käyn myös näitä sun kuvia katsomassa, ovat kerrassaan upeita. Toi viimeisenkin, "kaaos", vois olla jostain lehdestä ihan täysin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Ja minusta on tosi mielenkiintoista käydä kurkkimassa muiden kuvia, koska osa otsikoista on ajateltu ihan eritavalla kuin minulla.

   Poista
  2. minusta myös hauska kun hyvin erilaisia kuvia.. =) oman näköisiä kuvia... =)

   Poista
 8. Minä yritän taas kiriä mukaan. Käyn aina nappaamassa myös nuo sinun vinkkisi ja linkkisi myöhempää käyttöä varten.

  VastaaPoista
 9. Mä lähden tähän myös mukaan, vaikka olenkin armottomasti jälessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käsitin että mukaan voi hypätä koska vain.. =) oma "vuoden sessio" voi alkaa koska vaan... hauskaa nähdä eri vuoden aikoina otettuja kuvia samalla teemalla =)

   Poista
 10. Olen mukana ja vähin äänin kuvannut jo muutaman kuvankin ! Teen varmaan yhtenäisen 'sivu' postauksen lähipäivinä Ü.

  VastaaPoista
 11. Olen mukana ja vähin äänin kuvannut jo muutaman kuvankin ! Teen varmaan yhtenäisen 'sivu' postauksen lähipäivinä Ü.

  VastaaPoista
 12. No hei, onpa inspiroiva haastelista, löysin tieni tänne Ompelulaatikko-blogin kautta. Varmasti jossain vaiheessa hyppään tähän mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Käyhän huikkaamassa jos päätät aloittaa niin me muut tiedämme seurailla kuviasi. :)

   Poista
 13. Minäkin löysin tien tänne Ompelurasia-blogin kautta :) Vaikuttaa kivalta haasteelta :D Voi olla, että olen mukana piankin ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa sinullekin! Ilmoittele, kun päätät aloittaa. Tämän haasteen yksi huvi on vertailla miten erilaisia kuvia ihmiset ovat keksineet ottaa. :)

   Poista
 14. Mahtava haaste! Näin tämän vasta äskettäin, mutta silti lähdin mukaan! Juuri julkaisin kolme ekaa kuvaa blogissa, tässä suora linkki postaukseen: http://villasukkakadessa.blogspot.fi/2016/04/valokuvaushaaste-mina-itse-jotain.html
  ps. kännykkäkuvia, koska en omista hyvää kameraa :D

  VastaaPoista
 15. Poiketen suosituksista, minusta on helpompaa ottaa kuvia niin, että kamera ottaa ne valmiiksi mustavalkoisina. Ehkä minulla on niin huono mielikuvistus etten pysty kuvittelemaan värillistä kuvaa ilman värejä..
  gta 5 apk

  VastaaPoista