perjantai 2. lokakuuta 2015

Muutama sananen kirjoneuleen tekemisestä

On olemassa kaksi tapaa jonkin uuden aloittamiseen: siitä voi joko lukea kirjoista/netistä ja tehdä ohjeen mukaan tai sitten voi suin päin suoraan sännätä tekemään. Minun kirjoneule-harrastukseeni pätee tämä jälkimmäinen. Minä en ole käsitöiden ammattilainen enkä ole kovin kattavasti kahlannut läpi kirjoneuleen tekemistä koskevia ohjeita. Olen ottanut puikot käteen ja opetellut asian erehdyksen kautta. Ensimmäiset kirjoneuleeni ovat olleet möykkyisiä kireitä luomuksia, joissa kuviosta ei ole saanut mitään selvää. Nyt haluankin kannustaa juuri sinua, joka ihmettelet siellä ruudun takana osaisitko sinä tehdä kirjoneuletta, kokeilemaan.


Pöllölapaset väreissä

Tasaisen kirjoneuleen tekeminen ei vaadi ihmeellisiä tekniikoita ja oppeja, ainoastaan neulomista, neulomista ja vielä kerran neulomista. Älä masennu jos ensimmäinen neuleesi ei näytä siltä miltä kuvittelit. Kirjoneule on hieman kuin kirjoittaminen, alussa haparoivaa mutta lopulta kehität oman käsialasi ja sen jälkeen et mieti enää kuinka se tehdään. Olen tähän koonnut muutamia vinkkejä aloittelijoille (ja omien neuleohjeideni neulojille). Enimmäkseen ohjeita voi soveltaa pieniin neuleisiin, esimerkiksi lapasiin tai sukkiin. Esimerkiksi pyöröpuikkoja käytettäessä on muistettava neuletta levittää, vaikkei puikko ikinä lopukaan. Pahoittelen jos termini eivät kaikinpaikoin ole oikeita, korjaa minua tarvittaessa. Mieluusti kuulisin kommentteja myös enemmän neuloneilta: teetkö sinä jotain ihan toisin tai onko sinulla jonkin erikoisempi tekniikka käytössä?

Kirjoneuleen tekeminen nurinpäin




Sen jälkeen kun Riitun blogista luin tästä nurinpäin neulomistekniikasta, olen neulonut suurimman osan kirjoneuleistani näin. Neulottuani ensimmäisen puikon kirjoneuletta, käännän neuleen nurinpäin ja jatkan neulomista ihan normaalisti. Myös peukalonreiän pystyy tekemään nurin päin. Näin kiertävät langat ovat aina itse neuletta isommalla kierteellä ja eivät kiristä. Lisäksi on aina yhtä jännittävää lopuksi kääntää neule oikein päin ja nähdä tulos.

Jos neulot neuletta normaaliin tapaan, ole tarkkana langankireyden ja erityisesti takana kulkevan langan suhteen. 


Nurinpäin neulottaessa kirjoneuleen kiertävät langat eivät kiristä.

Muista levittää neulomasi silmukat.



Neulottuasi puikon loppuun neulotut silmukat tuppaavat olemaan tiivissä rivissä. Jokaisen puikollisen jälkeen onkin tärkeää levittää neule. Levittämällä langat tasautuvat, neuleesta tulee tasaisempi ja se ei kiristy liikaa. Älä kuitenkaan venyttele neulettasi hampaat irvessä, pieni levitys puikolla riittää.














Joissakin kirjoneulemalleissa on pitkiä langanjuoksuja, eli pitkiä pätkiä vain toisella langalla neulomista. Ettei takana kiertävä lanka jäisi roikkumaan pitkältä matkalta (ja kiinni esimerkiksi sormiin lapasissa), on se hyvä kieräyttää silmukan sisään paikoitellen. Itse neulon korkeintaan 4-5 silmukkaa samalla värillä ja sitten otan silmukkaan mukaan takana kiertävän langan (jos seuraava silmukka ei ole sillä värillä). Tämä estää myös takana kiertävän langan kiristymisen.

Kun neulon kuvassa nuolella osoitetun violetin langan, pyöräytän harmaan langan kulkemaan sen päältä. Näin harmaa lanka jää neuleen nurjalle puolelle silmukan sisään (alempi kuva). Älä kuitenkaan tee kieräytystä samalla kohdala kuin edellisellä kierroksella, se voi lisätä takana olevan langan läpinäkymisen mahdollisuutta. Jos mahdollista, tee kieräytys sellaisella kohdalla, kun olet edellisellä kieroksella neulonut takana kulkevan langan värisen silmukan. Näin mahdollisesti neuleen välistä pilkottava kiertävä lanka sulautuu alempana olevaan silmukkaan. Kun kirjoneuletta tekee paljon, ei enää edes mieti langankieräytyksiä vaan ne tulevat automaattisesti.

Peukalon tekeminen
Useimmissa lapasohjeissani peukalo on tehty niin, että peukalon silmukoiden läpi pujotetaan hyvin erottuva lanka ja silmukat luodaan uudelleen sille kohdalle (saman kierroksen aikana). Silmukoiden luominen tapahtuu samalla tavalla kuin niiden luominen neuleen alussa. Tämän jälkeen neuletta jatketaan normaalisti. Lopuksi langalle pujotetut silmukat poimitaan puikolle ja lanka vedetään pois. Näiden silmukoiden lisäksi poimitaan molemmista sivuista 1-2 silmukkaa sekä reiän yläpuolella olevat silmukat, ja neulotaa peukalo. Jos haluat, voit toki soveltaa ohjeitani ja tehdä niihin peukalokiilan. Jos teet näin, näkisin mielelläni lopputuloksesta kuvan.







Neuleen päättely tehdään parsinneulalla.
Kun lapaset tai muu kirjoneule on valmis, päättelen langanpätkät neuleen sisään parsinneulalla. Tämän voi tehdä niin, että seurailee saman värisiä silmukoita ja päätelty lanka ei jää näkyviin, tai sitten vetää vaan suoraan soveltuvaan suuntaan. Ikuinen kysymykseni on, että kuinka pitkä pätkä lankaa on hyvä päätellä? Teettekö ikinä solmun lankaan päätellessänne kovalle rasitukselle joutuvaa kohtaa, esimerkiksi sukanpäätä? Joskus peukalon silmukoita poimiessa peukalon juureen jää reikä. Reiän voi hyvin piilottaa parsimalla sen samalla kun päättelee peukalon lankoja.


Peukolon juureen jäänyt reikä.
Peukalon reiän voi peittää lankojen päättelyvaiheessa.




















Langoista ja koon muokkaamisesta


Olen jonkin verran saanut esimerkiksi Ravelryn kautta kommentteja siitä, miten Pikkupöllö -lapaset ovat kovin suuren. Noh, alunperinhän minun piti tehdä lapaset Miehelle, joten koko on sen mukainen. Jostain syystä kuitenkin nuo pinkkimustat lapaset ovat viihtyneet enemmän minun käsissäni. Ne ovat reilut minullekin, mutta olen käyttänyt niitä toisten lapasten päällä.


Lapasten kokoa on helppo muokata langan paksuudella.

Yleensä merkitsen neuleohjeisiini vain yhden koon. Kokoa on helppoa muokata vaihtamalla lanka joko ohuempaan tai paksumpaan. Kun olet neulonut enemmän, opit tietämään minkä verran pitää sinun lapasissasi olla silmukoita, kun ne on tehty vaikka Novitan langoista. Jos ohje käskee tekemään enemmän silmukoita, käytä ohuempaa lankaa. Myös puikkojen koko vaikuttaa lopullisen neuleen kokoon. Jos langan kääreessä on useampi puikkosuositus, valitsen isomman.

Eri paksuisten lankojen yhdistelyä
Yhdistelen aika huolettomasti myös eripaksuisia lankoja (Iiks, luin joskus jostain että näin ei saisi tehdä!) Yritän pitää huolen siitä, ettei lankojen kääreisiin 10 sentille merkitty silmukkamäärä poikkea toisistaan enempää kuin 5 silmukkaa. Jos käytät eri paksuisia lankoja niin, että paksumpi lanka muodostuu kuvion, saat selkeämmän kuvan kirjoneuleeseesi. Myös ohuemman langan käyttö kuviossa onnistuu.

Oikealla olevissa lapasissa on käytetty eripaksuisia lankoja: Violeteissa lapasissa kuviolanka (harmaa) on paksumpi kuin pohjaväri. Harmaissa lapasissa pohjaväri on paksumpaa lankaa kuin kuviolanka (violetti).

Tässä tekstissä olleissa Pikkupöllö-lapasten kuvissa on käytetty eri paksuisia lankoja ja niihin sopivia puikkoja:

Puna-valkoiset: Novitan 7 veljestä (18s/10cm), puikot 4. Valmiiden lapasten paino 92 grammaa.

Violetti-harmaat: Violetti Drops Karisma (21s/10cm) ja harmaa Novitan 7 veljestä (18s/10cm), puikot 4. Valmiiden lapasten paino 90 grammaa.

Musta-turkoosit: Novitan Nalle (22s/10cm), puikot 3½, Valmiiden lapasten paino 54 grammaa.

Harmaa-violetit: Harmaa Maija (24-26s/10cm) ja violetti Drops Delight (26s/10cm), puikot 3. Valmiiden lapasten arvioitu paino 48 grammaa.

Pikkupöllö -lapaset


Mitä ajatuksia kirjoneuleen tekeminen sinussa herättää ja kuinka juuri sinä teet kirjoneuletta? Oletko jostain kanssani eri mieltä tai tiedätkö paremman tavan tehdä jotain? Kerro ihmeessä!

18 kommenttia:

  1. Hei
    Onko helpompi neuloa langat löysäksi ,kun neulotaan nurjapuoli päälläpäin?

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti on. Ja jostain syystä neuleesta tulee tasaisempaa.

    VastaaPoista
  3. Kiito ohjeista. Viime vuonna neuloin yhdet kirjoneulelapaset ja tuo lankojen kireys oli tietenkin ongelma. Nyt on tarkoitus neuloa useampiakin lahjoja noilla sinun ohjeillasi. Ehdottomasti kokeilen tuota nurinpäin neulomista, vaikka se kuulostaakin tosi omituiselta. Mutta kait siihen tottuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen tottuu todella nopeasti ja minulla ainakin jälki on paljon parempaa. Ei pidä miettiä liikaa sitä nurinpäisyyttä, koska itse neulominen tapahtuu ihan normaalisti. :)

      Poista
  4. Olitpas tehnyt hyvän ja kattavan ohjeistuksen ja kiva kun nurinkurin ohjeesta oli sinullekkin hyötyä. Itse en ns.normaaliin tapaan enää kirjoneuletta tee jos kysymyksessä on sukat tai lapaset. Päättelyyn en koskaan tee solmuja vaan kuljetan lankaa muutaman piston kolmeen suuntaan. Vinkkinä vois olla se, että kuljettaa langat koko työn samassa järjestyksessä : )

    VastaaPoista
  5. Pöllöjä <3 Täällä on niin hurahdettu pöllöihin että :) Kertakaikkisen ihania! Voi kun itekkin osaisi tehhä lapasia ja villasukkia (kun on niiden suurkuluttaja.) Ehkä sitä täytyisi vaan taas kokeilla pitkästä aikaa, että mitä syntyisi vai syntyisikö mitään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on joskus osannut, niin neuleessa se aika äkkiä palaa mieleen. Ja kirjoneule on vähän niin kuin käsiala, se voi olla aluksi haparoivaa mutta varmentuu harjoittelun tuloksena. Ei kun vaan kokeilemaan, eihän siinä mitään menetä.

      Poista
  6. KIITOS ohjeista! Vihdoinkin, näiden kuvien ansiosta, meni täälläkin perille kirjoneuleen tekeminen! Mitä nyt puoli vuotta tuijotellut Youtubea tuloksetta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten ihanaa kuulla! Juuri tällaisten kommenttien takia sitä jaksaa näitä kuvia tänne latailla. :)

      Poista
  7. ISO KIITOS! Kirjoneuleen tekeminen tuntuu nyt jopa ymmärrettävältä ja saan vihdoinkin viime syksynä aloittamani Totoro-lapaset valmiiksi :3

    VastaaPoista
  8. Kiitos kuule avusta. Yritän aloittaa ekat kirjoneulesukat, mutta käsiala on tiukkaa ja ei vaan näytä hyvälle. Nyt kokeilen tätä sun tekniikkaa nurinperin juttua. Luulen, että nyt onnistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni kuulisin, että tuliko niistä sukista mitään näillä ohjeilla? :)

      Poista
  9. Entä jos lankpja on samaan aikaan köytössä 4 ja yhtä köytetään tyyliin 1 silmukka/krs, eri kohdissa puikkoa. Samallako tavalla vaan tunkee niitä lankoja sinne silmukoiden sekaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse neulonut max. 3 langalla ja ihan samalla tavalla tungin niitä lankoja sinne väliin. Jos jotakin lankaa käytetään vain muutaman silmukan verran per kerros, miettisin että lisäisinkö nuo värit jälkeenpäin langalla ja neulalla jäljitellen silmukoita.

      Poista
  10. Osaatko neuvoa miten saa vaihtumakohdan siististi.
    esim valkoinen, vihreä, valkoinen,,, seuraava krsvihreä valkoinen vihreä... kun tekeesukikaa tai lapasta

    VastaaPoista
  11. Jostain luin kerran että uudella langalla neulotun kerroksen lopussa neulotaan ensimmäinen silmukka seuraavan kerroksen alempaan silmukkaan.

    VastaaPoista
  12. Olipas kerrankin jotai UUTTA! Eipä ole mokoma tullut edes mieleen, Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  13. En ole ikinä kuullutkaan nurinpäin neulomisesta, tai nyt olen. Kiitos, jos joskus vielä kokeilemiin. Ken ties?

    VastaaPoista