keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Gluteeniton mutakakku (Otetaan puoli kiloa suklaata -kakku)

Puiden rahaamisen välissä kerkisin eilen leipomaan. Puita olisi enää ehkä kaksi tai kolme kuormaa, tavoitteena olisi jaksaa hakea ne loppuviikon aikana. Tuppaa vaan tämä kokoaikatyö väsyttämään sen verran, että iltaisin haluaisi heittäytyä sohvan pehmoiseen syleilyyn.

Koska vilja-allergiat tuntuvat lisääntyvän (tai sitten minun tuttuni ovat vasta nyt heränneet oireisiinsa), halusin kokeilla gluteenitonta reseptiä. Ja koska olen suklaa-holisti, se oli ehdottomasti yksi ainesosa. Hyvää tuli, tämä upposi testiyleisöön kuin kuuma veitsi voihin. Tosin mikä ohje voi olla huono kun se alkaa noilla sanoilla...

Gluteeniton mutakakku

Gluteeniton mutakakku


Huom! Jos haluat kakusta gluteenittoman, varmista että käyttämäsi suklaa ei sisällä gluteenia.

0,5kg suklaata
9 kananmunaa
250g voita

koristeluun tomusokeria ja/tai marjoja

Otetaan puoli kiloa suklaata ja pilkotaan palasiksi. Sulatetaan suklaa yhdessä voin kanssa. 

Vatkataan kaikki munat vaahdoksi (noin viiden minuutin vatkaus). Munat voi laittaa yleiskoneeseen vatkautumaan ja sulatella suklaan ja voin sillä aikaa.

Varovasti sekoitetaan munavaahto kolmessa osassa suklaan sekaan. Vaahdon rakenne yritetään säilyttää, että kakusta saadaan kuohkea. Suklaa voi alkaa hieman jähmettymään kylmien munien vuoksi, se on ihan normaalia.

Paistetaan voidellussa irtopohjavuoassa (leivinpaperin voi laittaa pohjalle) 175 asteessa uunin keskiosassa 20-25 minuuttia. Paistamisen jälkeen kakun päälle on muodostunut paistunut kuori, keskiosa voi olla yhä hyllyvän pehmeä. Annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Jatketaan jäähdytystä yön yli jääkaapissa. Koristella voi esimerkiksi tomusokerilla tai tuoreilla marjoilla.


Alkaa se kevät näyttäytyä täälläkin. Läheinen lampi on sulanut ja helkkyy ja välkkyy nyt olohuoneen ikkunasta. Epäilen että ostamassani kukkasipulipaketissa on TAAS ollut vääränvärisiä sipuleita..

Kevään merkkejä. Keltaista minun kukkapenkissäni??????


10 kommenttia:

  1. Ihananpa värisiä! Ja vastaavaa ohjetta olen suunnitellut testaavani mutta aina päädyn soveltamaan karppaajien ohjetta koska tykkään ohjeista joissa kaik vaan heitellään sekaisin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämäkään nyt varsinaisesti vaikea ollut tehdä, suosittelen! :)

      Poista
  2. Ai, kun tuosta vois ottaa palan kakkua, ja nautiskella kaikessa rauhassa vaikka ulkona kahvikupin kera,ja ottaa samalla aurinkoa ,ihalla kauniita kukkia,ei värissä mitään vikaa,kaikki mikä kukkii,on kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakku kerkisi hävitä töissä sellaista vauhtia, ettei siinä hirveästi aurinkoa keritty katsella. :)

      Poista
  3. ♥nam, kyllä näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
  4. Mitä suklaata käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytän kaikessa leivonnassa Fazerin sinistä, ellen muuta mainitse. Syömiseen ostan sitä harvemmin, mutta sillä on mielestäni täydelliset sulatusominaisuudet.

      Poista
  5. Kiitos reseptistä! Itse alkanut keräilemään gluteenittomia ohjeita. Niin herkullisen näköinen kakku.

    ------

    Asiasta kukkaruukkuun.. Olen suunnitellut tarkan budjetin -pakettia (mitä se juuri on, joten toivon, ettet pety tavaran vähyyteen). Kotona oli kiva huomata, että valitsinpas pakettiin jotain väärää.. Kivaa, kun en tarkistanut, kun otin hyllystä.. Joko otin huomaamatta väärästä kohtaa tai toinen saman värinen tuote oli laitettu väärään kohtaan.. Toivon kuitenkin, että käyttöön tulee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt alkoi kyllä jännittämään, mikä voisi olla väärän väristä.. Katsotaan osaanko arvata sinne päinkään, oliko punaisen sijasta jotain muuta vai mistä oli kyse.. :)

      Poista
    2. Se jää nähtäväksi :D

      Poista