perjantai 5. helmikuuta 2016

Runebergin tortut

Yllättäen saapunut sairausloma antoi mahdollisuuden päästä leipomaan Runebergin torttuja Runebergin päivänä. Minulla on sellainen muistikuva, että en ole ikinä ennen näitä tehnyt, joten kokemus oli aivan uusi. Resepti tuli salaisen leivontaystävän helmikuun paketissa. Perinteisestihän nämä leivokset maustetaan punssilla tai rommilla, mutta päädyin tekemään näin ensimmäisellä kerralla alkoholittoman version. Runebergin torttujen pitäisi olla kosteita johtuen tuosta punssista, tosin hyvin nämä maistuivat hieman kuivempinakin.

Muistakaa myös arvonta valmistautuessanne ystävänpäivään.

Runebergin tortut, marmeladi on pursotettu pakastepussin avulla.




Runebergin tortut


150g voita
1,5dl sokeria
2 munaa
1,5dl piparimurua/mantelirouhetta
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Koristeluun
1-1,5dl tomusokeria
n. 2tl vettä
vadelmamarmeladia

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen taikinaan hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenenään ja lisää taikinaan. Jaa taikina vuokiin. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 20-25 minuuttia. Halutessasi tortut voi kostuttaa sokerivedellä (tai rommilla/punssilla). Tee tomusokerista ja vedestä sakea kuorrute. Pursota kuorrutetta renkaaksi tortun päälle ja laita keskellä vadelmamarmeladia. 


Tortut saisivat olla hieman tummempia, kuinkahan sen saisi aikaan?

7 kommenttia:

  1. Todellista herkkua ja nuo kakkupaperitkin ovat syötävän ihanat.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  2. Ihania herkkuja ja herkku kuvia =)

    VastaaPoista
  3. Herkullisen houkuttavia, ja kiva look.... kuitenkin torttu on hyvin tunnistettavissa!

    Taikinasta tulee tummempi jos käyttää piparimuruja, tummia jauhoja, tummaa sokeria ....joissain resepteissä on ollut myös talossiirappia....senkin olen huomannut auttavan, että paistaa muffinipellillä.

    Noissa olis muuten hyvä osallistumisen aines Leivontafoorumin HELMIKUUN palkintokisailuun! En tiedä oletko jäsen, mutta äkkiäkös 20 kommentointia/kysymystä tulee täyteen, kun aiheita on paljon mihin voi vastailla/kysellä.... Ü
    Terkuin n-h

    VastaaPoista
  4. Kiva kun kokeilit lähettämääni reseptiä ja päädyit laittamaan taikinan muffinivuokiin jotka laitoin pakettiisi mukaan :) Runebergin torttuja voi tosiaan maustaa ja muunnella oman makumieltymyksen mukaan. Minullekin tuli mieleen nuo piparimurut, pitäisipä muuten kokeilla ;) terv, -SLY:si PS. En voi taasen kuin ihailla ottamiasi kuvia. Käsittämättömän upeita otoksia!

    VastaaPoista
  5. Moi.
    Eipä tuo vaaleus haittaa,yhtä herkullisen näköisiä ovat kuin tummana,sokerina voi käyttää fariinisokeria,ainaki osa.

    VastaaPoista
  6. Oi näyttääpä hyvälle nuo tortut! Eksyin blogiisi ensimmäistä kertaa ja pidin kovasti että tulen uudelleenkin.

    VastaaPoista
  7. Oi näyttääpä hyvälle nuo tortut! Eksyin blogiisi ensimmäistä kertaa ja pidin kovasti että tulen uudelleenkin.

    VastaaPoista