keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Valokuvaushaaste teille kaikilleValokuvaus on kiehtonut minua siitä lähtien kun olen saanut kameran käsiini. Blogin aloittamisen jälkeen sekä kiinnostus että innostus ovat vain kasvaneet. Olen huomannut, että tärkein tapa oppia kuvaamisesta on kuvaus, kuvaus ja kuvaus. Kuvia pitää ottaa aina ja inspiraation iskiessä, pimeässä ja valoisassa, ylhäältä ja alhaalta. Joskus inpsiraationa voi toimia jonkun toisen ottama kuva ja itse päätyykin ihan toisen tyyppisen lopputulokseen.

Muistan kauhuni yrittäessäni saada blogin ensimmäisistä kuvista jotenkin siedettäviä. Se mikä näyttää luonnossa hyvältä, ei ehkä tee sitä tietokoneen näytöllä. Tässäkin on kuitenkin (toivottavasti) havaittavissa jonkinlainen oppimiskäyrä. Jos tuntee epäonnistuvansa, ei pidä lannistua vaan täytyy pohtia että mikä kuvassa meni pieleen: sommittelu, valaistus vai jokin muu?

2006: Ei hajuakaan tarkennuksesta

2008: Mustavalkoinen
2009: Koirien kuvaus alkaa kiinnostaa
2015: Yksi suosikeistani ikinä
Olen yrittänyt myös paljon lukea aiheesta ja nettihän on pullollaan erilaisia vinkkejä, oppaita ja "pikakeinoja" valokuvauksen oppimiseen. Teoriaa on hyvä tankata, mutta jossain vaiheessa tulee se raja ettei lisätiedosta ole mitään hyötyä ilman itse kuvausta. Tähän tarpeeseen kehittelin tämän valokuvaushaasteen. Sosiaalisesta mediasta löytää näitä haasteita kaikista mahdollisista aiheista ja kestot vaihtelet muutamasta aiheesta 365 kuvaan.

 Halusin kuitenkin yhdistellä omassani sekä erilaisia aiheita (kuten aamu tai jotain punaista) että erilaisia valokuvaustekniikoita (kuten mustavalkoinen ja kultainen leikkaus). Tämän toteutus olisi tosi hauskaa nähdä vaikkapa leivonta-blogissa niin, että jokainen kuva on ruokakuva. Aiheita on 52 ja tämän hetkinen aikeeni on toteuttaa tämä niin, että teen erillisen sivun tänne ja lisään sinne kerran viikossa aiheen mukaisen kuvan. Mikäli löydän, lisään myös niille viikoille joihin liittyy teoriaa linkkejä hyödyllisiin teksteihin. Aloitan itse haasteen tällä tai ensi viikolla, riippuen hieman siitä miten on aikaa.

Valokuvaushaaste

Nyt haastan teidät kaikki mukaan tähän. Säännöt ovat hyvin vapaamuotoiset:
 • Ota valokuva kunkin aiheen mukaan. Voit ottaa valokuvan viikossa tai valokuvan päivässä tai valokuvan silloin kun huvittaa. Listaa ei ole mikään pakko käydä järjestyksessä läpi, jos haluat ottaa kuvia inspiraation iskiessä. Saatat tulkita jonkin aiheen aivan eri tavalla kuin minä: se on täysin ok, tarkoitukseni ei ole rajata aiheita otsikoita enempää.
 • Julkaise kuvat joko blogissasi tai sosiaalisessa mediassa. Liitä mukaan aiheet, listan saat ladattua kuvana täältä. Voit joko tehdä jokaisesta oman postauksen tai kasata niitä yhteen paikkaan.
 • Voit aloittaa mihin aikaan vuodesta haluat. 
 • Photoshopin ja muiden kuvankäsittelyohjelmien käyttäminen on sallittua. Voit halutessasi julkaista raakakuvan ja muokatun kuvan. Minä photoshoppaan kuviani enkä häpeä asiaa yhtään.
 • Jos sinulla on blogi liittyen johonkin rajattuun aihepiiriin, kuten leivontaan tai puutarhanhoitoon, voit kokeilla saatko otettua kaikki kuvat liittyen oman blogisi aiheeseen.
 • Tavoitteenani on julkaista jokaiseen aiheeseen liittyen yksi kuva, mutta jos sinä haluat julkaista useamman niin anna palaa! Saattaa olla myös että joskus blogin kuvitukseksi otettu kuva onkin viikon haastekuva.
 • Niin halutessasi haasta myös ystäväsi ja tuttavasi.
 • Pidä hauskaa! Jos tämä haaste alkaa tuntua vastenmieliseltä tai vaikealta tai jokin aihe on mielestäsi mahdoton, pidä tauko ja palaa asiaan myöhemmin.
Jos mieleesi tulee kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni. Olisi tosi hauskaa nähdä teidän muiden kuvia, joten jos aloitat tämän niin käy hihkaisemassa siitä kommenteissa.

18 kommenttia:

 1. Kiitos! Ihanin haaste ikinä. Heti olen mukana vaikka tuo kuvankäsittely ei oikein onnistukaan. Oikeastaan ainoa, mitä tee, on kuvien pienentäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netti on pullollaan ohjeita. Ja vähemmällä tietysti pääsee, jos osaa napsia niin hyviä kuvia ettei niitä tarvitse muokata. :)

   Poista
 2. Hei jes! Minä aijon kyllä ehottomasti lähtiä tähän matkaan, ainut vaan että meikäläisellä tuppaa nuot haasteet aina unohtumaan matkan varrelle, mutta ehkäpä sitä tästä innostuisi sen verran, että tulisi aina välillä muistettua ottaa niitä kuvia. :) Aina tahtoo olla se alakuinnostus, joka sitten laimenee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitat ja teet minkä jaksat. Jospa se inspiraatio iskee taas joskus myöhemmin. Vähän niin kuin bloggaus, en tahdo tehdä tästä haasteestakaan mitään pakollista pahaa.

   Poista
 3. Hmmmm....mielenkiintoinen haaste. Saatan ehkä mahdollisesti lähteä mukaan, mutta varmaan vasta joskus ensi vuoden puolella (en pahastu jos siis muistutat minua aiheesta jossain vaiheessa! :D ). Nyt on niin paljon meneillään kaikkea muuta. Saa nähdä kuinka käy jos tämän haasteen otan vastaan...kuvaaminen kun opetteluttaa edelleen, ja kuvankäsittelytaitoja on pyöreä nolla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kuvankäsittely koostuu lähinnä siitä että kirkastan kuvan valoisuutta. Ja olevinaan olen opiskellut alaa. xD Tuo kuvankäsittely on kyllä just niitä asioita jotka unohtaa, jos niitä ei harjoittele, eli ei kun rohkeasti aloittamaan.

   Poista
 4. Kiva haaste, tähän minäkin haluan alkaa mukaan

  VastaaPoista
 5. Tää kuulostais tosi kivalta, mutta kun ei osaa kuvata milliäkään :D Ja omistaa kännykän lisäksi vain kaksi pokkaria.
  Eikä osaa luoda omaan blogiinsa omaa sivua kuville, niin että muutkin voisi niitä viritelmiä käydä katsomassa :) Ja saako sinne ees? Töppösormi mikä töppösormi. Mutta ehkä kaikki ongelmat joskus ratkeaa, tavalla tai toisella - niin mä uskon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan sen tehdä muullakin tavalla. Jos haluaa tehdä sivun sille, täällä on aika hyvät ohjeet ja minä vastaan mielelläni kysymyksiin: http://www.pinkbubble.fi/2014/05/valilehdet-blogiin-paivitetty-versio-ja.html

   Poista
 6. Kävin myös tekemässä haastesivun(välilehden) blogiin ja yritän ensi viikolla aloitella. Katsotaan mitä saan aikaiseksi =) Kuvailen sekä puhelimella että järkkärillä... =) Leikkimielellä ja rennolla asenteella =)

  VastaaPoista
 7. Haaste aloitettu. Eka kohta löytyy täältä http://kameramummo.blogspot.fi/ ja samasta sitten jatkossa.

  VastaaPoista
 8. Hei,

  löysin valokuvahaasteesi ystäväni blogista. Itselläni ei tällä hetkellä aktiivista blogia ole joten siirsin valokuvahaasteen facebookiini. Toivottavasti se on sinulle ok? Mahtava idea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy minulle vallan mainiosti. :) Pidä hauskaa!

   Poista
 9. Tarina http://tarinantuvantarinoita.blogspot.fi/2016/01/tarinaa-uudesta-tuvasta.html#comment-form otti haasteen vastaan.

  VastaaPoista
 10. Pappilanmummokin lähtee mukaan vaikkakin vähän myöhässä.
  http://pappilanelamaa.blogspot.com

  VastaaPoista
 11. Mukana joukossa! Hauska haaste!
  Kuvia tulee napsittua hieman jälkijättösesti...kirien Ü
  n-h
  http://nami-hiiri.vuodatus.net/sivut/valokuvausta-52-viikkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinhän tuota olet kerinnyt kirimään. Minä olen ollut niin laiska että saat minut kohta kiinni... :)

   Poista