lauantai 28. toukokuuta 2016

Pöllöjä vauvalle - sitterin päällystäminen

Ihana ystäväni luovutti minulle tarpeettomaksi jääneen sitterin (iso kiitos!). Minun beige-allergiani alkoi kuitenkin hiertää ja rupesin miettimään koko sitterin uudelleen päällystämistä. Kun kaapista löytyi juuri sopiva palanen sinistä pöllö-kangasta (vaaleanpunaisin pöllöin, tavallista puuvillaa), oli pakko alkaa purkamaan sitterissä ollutta irroitettavaa kangasosaa. Välillä meinasi epätoivo iskeä, mutta sain kuin sainkin tämän valmiiksi. Ja olen ainakin itse ihan tyytyväinen tähän, tässä saa luvan kelvata köllötellä. Ajattelin jakaa tässä muutamia vinkkejä, jos joku muukin haluaa kokeilla samaa. Pöllökangas on ostettu alunperin täältä. Nyt en tosin nähnyt enää tuota samaista kuosia, mutta tuolla on kymmenittäin muita vaihtoehtoja.

Sitteri uudella päällyksellä


Valokuvaa sitterisi ensin. Kuvaa se edestä ja takaa ja varsinkin jokaisen remmin kohdalta ja sitten ota vielä sata kuvaa varmuuden vuoksi. Älä oleta että muistat jonkin paikan tai suunnan siinä vaiheessa on kun alat ompelemaan.

Varaa aikaa purkamiseen. Tässäkin sitterissä oli monta kerrosta erilaisia kankaita, remmejä ja kiinnittimiä. Mieti haluatko säästää jotkin osat (minä säästin takakappaleen, koska se oli tummansininen ja sopi valitsemaani kankaaseen sekä kaikki remmit ja kiinnittimet) ja pura ne huolellisesti hajottamatta. Minulla meni useampi jääkiekko-ottelu ratkojan, saksien ja sitterin palasten välissä istuen. Ota tarvittaessa lisää kuvia (tästä sitteristä löytyi yksi kavennusommel, jota ei näkynyt ennen kuin purin reunassa olleen narun pois).


Leikkaa kangas ratkomiesi osien perusteella. Varmista, että kuviollinen kangas asettuu valmiseen tuotokseen oikein päin. Koska minä ajattelin että mieluummin hieman liian iso kuin liian tiukka tuohon metalliseen kehykseen, jätin hieman isommat saumavarat kuin alkuperäisessä. Kannatti, kangasosa sujahti kuin tehty metalliosaan. Mieti ompelujärjestys ennen kuin aloitat ompelemaan. Tässä sitterissä oli sisällä vanua sekä muovisia levyjä, jotka estävät sitä lerpsahtamasta keskeltä kuopalle. Ne päätyivät myös uuteen versioon. Narut ja remmit kannattaa ommella paikoilleen ennen kasaamista (nyt voit tutkia niistä valokuvistasi että miten ihmeessä tässä näin monta remmiä olikaan...).

Huomaathan, ettei kotiompelukoneella ommeltu sitteri ole luultavasti yhtä kestävä kuin teollisuuskoneella ommeltu. Lisäksi valitsemasi kangas, lanka ja remmit voivat vaikuttaa asiaan. Näin ollen suosittelen testaamaan valmiin sitterin jollakin hieman painavammalla kuin vauva. Eipähän käy ikävästi kun kangas tai ommel repeää ensimmäisellä keinunta kerralla.

Jos joku muukin on ommellut uudelleen sitterinsä, kuvia olisi kiva nähdä. :)

Ennen ja jälkeen

Remmien paikat kannattaa kuvata huolella, että ne osaa ommella oikein.

5 kommenttia:

 1. Tulipas siitä hieno :) Testaat Wallella?

  VastaaPoista
 2. Moi.
  Aivan kuin uusi.kangas kaunis ja sopiva.kyllä kehtaa köllötellä.

  VastaaPoista
 3. Heip. Saako noita ihania Pikkupöllölapasia tehdä myytäväksi esim. päiväkodin hyväksi?
  t.päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Olen nähnyt, että niitä on ollut myynnissä ilman lupaakin.. Sanotaan vaikka että pieniä määriä saa tehdä myyntiin, mutta ammattimaisesti ei saa alkaa satamäärin myymään. :)

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta :) Päivi

   Poista