sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tummat ja tunnelmalliset ruokakuvat

Maailmalla on jo muutaman vuoden pyörinyt ruokakuvissa tumma trendi. Kuvissa on käytetty tummia taustoja ja rekvisiittaa ja näin itse ruoka pääsee korostumaan. Vuoden 2012 parhaissa ruokablogikuvissa jo kolmannelle sijalle on yltänyt tällainen tumma sävyinen kuva. Tällä hetkellä tummat kuvat ovat nosteessa varsinkin Venäjällä ja Itä-Euroopassa. Suomessa en ole näihin kovin paljoa törmännyt, joten jos tiedät suomalaisen bloggarin joka käyttää näitä, niin vinkkaathan siitä kommenteissa. Jos sinulla ei ole hajuakaan mistä puhun, täällä näet oivallisia esimerkkejä aiheesta.

Tämän jutun kuvituksena on käytetty Salaisen leivontaystävän paketissa tulleiden Dr. Oetkerin Creme Brulee- aineksien ja Sunnuntain kakku- ja muffinssimixpussin tuloksia. Muffinssitaikina on jaettu kahtia ja osaan on lisätty mustikoita ja osaan suklaahippuja ja kaakaota. Kuorrutuksena on tuorejuustoa, tomusokeria ja kaakaota/mustikkamehua.


Mustikkamuffinssit tummina ja tunnelmallisina

Suklaamuffinssi

Minusta nämä tummat ja tunnelmalliset kuvat ovat aivan mahdottoman ihastuttavia omalla tavallaan. Nyt kun kaikilla muilla on kevään tuleva valoisuus ja kirkkaus mielessään, ajattelin paneutua näiden kuvien ottamiseen enemmän. Listaan tähän muutamia vinkkejä ja laitan esimerkkikuvia siitä, miltä minun kokeiluni näyttivät.

1. Valo
Vaikka kuvat on tummia sävyiltään ja tunnelmaltaan, se ei tarkoita että näitä voisi napsia pilkkopimeässä. Kuten kaikessa ruokakuvauksessa, myös näissä pitää saada kohde valaistua niin että se erottuu taustastaan. Itse asiassa tummissa kuvissa valaistuksen saaminen kohdalleen on vielä vaikeampaa kuin vaaleissa kuvissa. Tummissa ruokakuvissa on hankalinta löytää se kultainen keskitie, missä valoa on mutta ei kuitenkaan liikaa.

Ylempi kuva otettu kattovalon päällä ollessa, alempi pelkän ikkunan valossa.


Suosittelen päivänvalon käyttämistä näihinkin kuviin. Suora auringon valo voi viedä tumman terän kuvista, joten valon ja kuvattavan aiheen väliin on hyvä laittaa jonkinlainen himmennin. Himmentimenä voi olla esimerkiksi rullaverho tai valkoinen tyynyliina/kangas, joka asetetaan ikkunaan. Kuvia voi ottaa myös silloin, kun aurinko on jo hieman laskemaisillaan ja ei valaise enää täydellä teholla. Valaisimen käyttö voi luoda kuviin keltaisen ja kelmeän tunnelman.
Kun valo on sopivaa, mutta sitä on hieman liikaa, voi kuviin heijastaa tummempia kohtia ja reunoja mustilla varjostimilla. Minä tein itse tällaisia tavallisesta tummasta askartelupaperista taittamalla ne kahtia niin, että ne pysyvät pystyssä.

Alla olevassa ylimmässä kuvassa näkyy vaaleana oikea alareuna ja kukat. Keskimmäisessä kuvassa kukkien viereen oikealle näkymättömiin on asettu tummaa pahvia luomaan varjoa. Alimmassa kuvassa on vielä kuvan taakse asettu musta pelti vähentämään valoa kuvan takaosasta (ero aika huomaamaton). Valon määrää on helpointa arvioida ottamalla kuva, huomioimalla siitä kaikkein valoisimmat kohdat ja korjaamalla sen jälkeen tilanne.



"Varjonheittäjät"


2. Tausta
Taustan tulee olla tumma. Sen ei tarvitse välttämättä olla musta, tumman sininen ja vihreä toimivat myös hyvin. Liitutaulu on loistava tausta ja sitä käytetään paljon tämän tyyppisissä kuvissa, mutta kuinka monelta sellainen löytyy kotoa... Taustana voi käyttää pöytäliinaa tai vaatetta. Tummia kuvia voi myös tulostaa paperille ja käyttää taustana (esim. teippailemalla niitä seiniin). Puuhellan kansi on loistava tausta, samoin kuin uunipellit (tosin ne voivat heijastaa liikaa valoa, jolloin kuviin jää vaaleita kohtia. Likainen uunipelti on siis parempi kuin puhdas). Jos sinulla on kotona ylijääneitä uunipeltejä, ne voi maalata matalla spraymaalilla (vaikkapa hieman sinistä ja mustaa), jolloin saat erilaisia taustoja kuvia varten. Vanhat leikkuulaudat ja parillat käyvät hyvin. Tumma puinen pöytä on myös suosittu tausta.

Jos kotoa ei löydy mustaa seinää, voi käyttää kuvan takaosassa mustaa vaatetta, uunipeltiä tai liinaa. Keittiöntuolin selkänojan yli vetäisty musta t-paita ajaa asiansa loistavasti. Vaakatason ja pystytason olisi hyvä olla erilaisia, koska sillä saa kuvaan syvyyttä ja se näyttää realistisemmalta.

Likainen (heijastamaton) uunipelti on suosittu tausta

Taustana tuolin päälle heitetty t-paita ja kaitaliina

Vaikka kuvista halutaan tummia, pitää niihin saada myös valoa


3. Rekvisiitta
Tummissa ja tunnelmallisissa ruokakuvissa myös rekvisiitan olisi hyvä olla tummaa, ettei se vie huomiota itse kuvattavalta ruoalta. Tämä ei tietenkään ole kiveen kirjoitettu, vaan sääntöä saa rikkoa rauhassa jos haluaa. Vanhat pannut ja kasarit sekä mustat astiat ovat suosittuja valintoja. Kupariset astiat ja pellavaliinat on hyvin yleisiä näissä kuvissa. Vanhat antiikkiset ja kauniit ruokailuvälineet ovat myös suosittuja.

Rekvisiittana voi käyttää myös itse ruuan valmistukseen käytettyjä aineksia. Kylvä ruokasi ympärille jauhoja, munia, suklaahippuja ja yrittinippuja kuvaa varten. Jos kuvassa on monta annosta, haukkaa yhdestä palanen niin, että katsoja näkee myös ruuan sisäosan.




4. Kaksi erilaista koulukuntaa
Näissä ruokakuvissa tuntuu olevan kaksi erilaista koulukuntaa. Toinen suosii selkeitä kuvia, jossa ei ole paljoa muuta kuin itse kuvattava ruoka (vaikkapa lasialustalla) tummaa taustaa vasten. Kuvat ovat niin tummia, että ainostaan ruoka korostuu niistä olemalla kirkkaampi. Esimerkin tällaisesta kuvista näet Turmeric 'n Spice -sivustolla (siellä on myös joitakin vinkkejä kuvien ottoon).

Toinen koulukunta suosii sotkuisia kuvia, jotka ovat täynnä yksityiskohtia. Rekvisiitaksi kerätään vähän kaikkea mitä satutaan löytämään ja mikä hyvältä näyttää. Jauhoja ja kaakaota ripotellaan pöydälle surutta ja munatkin voidaan rikkoa. Esimerkin tämän tyyppisistä kuvista näet Call Me Cupcake -blogissa.

Yksinkertaisessa kuvassa huomio kiinnittyy ruokaan

Sotke, sotke ja sotke

4. Kuvankäsittely
Tummissa kuvissa haasteena on valon tasapaino. Pelkän kameran avulla tämän saavuttaminen on (ainakin minusta) erittäin haastavaa. Niinpä useimmat käyttävät kuvankäsittelyohjelmia tunnelman korostamiseen. Huomatkaa, ettei huonoa kuvaa voi mitenkään muokata täydelliseksi taideteokseksi ja jokainen onnistunut kuva vaatii ensin sen onnistuneen kuvan (ja sitten ehkä hieman photoshoppausta).

Kaikista kuvista ei tule tähtiä



Tummia reunoja voi luoda usella tavalla kuviin käyttämällä Photoshop -ohjelmaa. Yksi mahdollisuus on luoda koko kuvan ympärille tasainen tumma reuna, kuten on opastettu täällä. Tämä sopii kuviin joissa on monta asiaa, joihin huomion halutaan kiinnittyvän. Toinen tapa on yksittäisten asioiden korostaminen, opastus täällä. Tässä on koko kuva tummennetaan ensin sopivan tunnelmalliseksi ja sen jälkeen halutut kohdat "maalataan" valaistuiksi.

Vasemmalla tummennettu kuvan reuna-alueita, oikealla tummennettu koko kuva ja valaistu sitten maalaamalla muffinssi.

Myös ilmaisessa Picmonkeyssä on Spotlight -efekti, jolla saa valon suunnattua haluamaansa kohtaan ja reunat tummennettua.

5. Älä pakota itseäsi
Näitä kuvia on raskasta ottaa, koska mielessä on niin tarkka kuva siitä, minkälaiseen lopputulokseen haluaa päästä.  Jos kuvaaminen alkaa tuntua vastenmieliseltä tai kuvat ovat järjestään epäonnistuneita, pidä paussi. Kerää voimia, inspiraatiota ja aloita sitten alusta. Joskus kuvaamisessa onnistuu ja joskus ei.



Lisää aiheesta voit lukea englanniksi mm. täältä ja täältä (jälkimmäinen linkki sisältää mm. paljon vinkkejä kameran asetuksiin, eli jotain mitä en ole täällä käsitellyt ollenkaan).

Mies pyysi lisäämään tähän loppuun kuvan siitä, miltä keittiö näyttää tällaisen kuvausmaratonin jälkeen. Kaikki tasot olivat täynnä kippoja ja kuppeja, lusikoita ja puuhaarukoita, purostuspusseja ja  kuorrutetta, muffinsseja, hedelmiä, tomusokerisattumia, suklaahippuja, pöytäliinoja,  paistinpannuja ja uunipeltejä. Valitettavasti en saanut kamerallani ikuistettua kaikkia tasoja niin, että olisitte saaneet realistisen kuvan tilanteesta. Mutta luulen, että kaikki te jotka olette ruokakuvia ottaneet, tiedätte kokemuksesta miltä täällä näytti. :)

Mielelläni kuulisin, mitä ajatuksia tämä herätti. Oliko aihe ihan uusi vai kyllästykseen asti loppukaluttu? Onko tästä mitään iloa sinulle?

14 kommenttia:

  1. Oleellinenkommentti! Woot onko sulla tommonen tohotin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole! xD Kyselin Mieheltä että millähän voisin sulattaa sokerin ja se kävi kaivelemassa minulle työkalupakistaan pari tohoa, ison ja pienen. Pienempi soveltui tähän oikein hyvin. Niitä saa kuulema Biltemasta parilla eurolla.

      Poista
  2. Wau! Tosi kauniita kuvia! Hauska nähdä myös kuvien "ulkopuolelle"!

    Mihinkähän koulukuntaan minä mahdan kuulua? Sen verran ruokaa kuvatessani katson, ettei pöydällä olevat "kasat" näy! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle käy myös välillä niin, että puolet pöydästä on täynnä jotain ihan muuta ja toiselle puolelle kokoan asetelmaa kuvaa varten. :)

      Poista
  3. Ehkä vielä joskus koittaa se päivä kun jaksan paneutua vähän enemmän tuohon kuvaamiseen. Yksi iso ongelma nimenomaan ruoan kuvaamisessa on se että minä laitan ruokaa syötäväksi, en kuvattavaksi. Yleensä siis kuvatessa on nälkä (eli kiire) ja ruoka olisi kiva saada suuhun ennenkuin se jäähtyy. Leipomusten kohdalla asia on tietysti vähän erilainen. Mutta hienoja kuvia ja tsemppiä Miehelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sama meininki. Ruokaa ja leipomuksia tehdään syötäväksi. Kuvataan jos ehditään. :)

      Poista
    2. Ka niin, täällä tietysti vähemmän on ruokaa kuvattuna, enemmänkin noita leivonnaisia joissa jäähtyminen ei haittaa. Aiemmin kuvaamani eineshampurilainen lämmitettiin siinä vaiheessa kun kaikki valokuvaus tykötarpeet oli jo esillä. Sitten se lyötiin kuvaan ja sen jälkeen suuhun. :)

      Poista
  4. moi.
    Näyttää vaikealta,pitää varmaan opetella.

    VastaaPoista
  5. Mukava kuulla vinkkejä, kunhan vielä joskus ehtisi siihen enemmän paneutua. Kauniita kuvia sinulla yleensäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Valokuvaus voi olla pahimmillaan erittäin aikaa vievää touhua, joskus taas siitä selviää muutamassa minuutissa. Riippuu varmaankin siitä, miten tarkkaan on mielessään kerinnyt kuvitella kuvan. Näissä, joissa minulla on tarkka ajatus taustalla, meni aikaa kauemmin kuin yleensä.

      Poista
  6. Hienoja ruokakuvia otat minusta! :) Melekeen tekee mieli alakaa iteki kokeilla. :D Ite en juuri tuon sotkuisuu'en takia ole jaksanut innostua ruokakuvaamisesta (sotkisin ja kuvaisin kyllä mielelläni, mutta se jäläkien siivoaminen, plaah...) Hyvä että energiaa riittää yleensäki ees keittiön siivoamiseen kokkailujen jäläkeen. :D Minusta nämät sinun tekstit aiheeseen liittyen on tosi hyviä ja avaavia, ko näin täysin ruokakuvaukseen perehtymättömänä ihimisenä ei kyllä osaa hoksia puoliakaan siitä, mitä kaikkea hyvän ruokakuvan eteen voi tehä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan niitä ruokakuvia ottaa siististikin. Ihanaa kuulla, että kaikki se sotkeminen oli vaivan arvoista ja joku saa näistä edes jotain irti. Ehkä nyt olisi hyvä aika aloittaa se valokuvaushaaste, jos kuvaaminen kiinnostaa...? :)

      Poista
  7. Tarkoitin sotkuisuu'ella eniten sitä lavastamista ja rekvisiittaa sekä apuvälineitä, uskon että osaisin tehokkaasti etsiä ja levittää kaikenlaisia esineitä, kankaita tms. mutta olen aivan valtavan huono siivoamaan tavaroita takaisin paikalleen. :) Tällä hetkellä on tavoitteena pitää keittiön pöytä tyhyjänä kaikesta ylimääräisestä ja uskon, että tuommoinen harrastus ei ainakaan edistäisi sitä! :D Valokuvaushaaste on hautumassa, mutta odottelee vielä inspiraatiota tarttua siihen. Ehkäpä energiatasot tästä lisääntyvän auringonvalon ja taakse jääneiden pakkasten jäläkeen nousisi, tammikuu taisi mennä enemmän ja vähemmän koomassa viltin alla.

    VastaaPoista