tiistai 13. tammikuuta 2015

Kotivara

Aamulla radiota kuunnellessani, huomasin että juontajat olivat ottaneet säätiedotukset tosissaan ja olivat varautumassa (ainakin henkisesti) pitempiin sähkökatkoihin. He olivat etsineet kotivara-listan ja mietiskelivät löytyykö heidän kotoaan kaikki siinä olevat asiat. En ihan koko juttua kerinnyt kuuntelmaan, koska piti lähteä töihin. Jäin miettimään, tulivatko juontajat ajatelleeksi sitä, kuinka saavat keitettyä kotonaan olevan makaronikilon sähkökatkon sattuessa?


Kotivara



Kaivelin netistä lisää tietoa kotivarasta ja törmäsin jos jonkinlaisiin sivustoihin ja listoihin. Yleisin määritelmä kotivaralle oli se, mitä ruokia, lääkkeitä ja käyttötavaraa kotitalous tarvitsee ja kuluttaa (viikon aikana). Kulutushan voi olla hyvinkin erilaista maalla ja kaupungissa. Näiden lisäksi monessa listassa oli lisäksi mainittu tarvittava määrä polttoainetta sekä käteistä (summa vaihteli pienestä bussilipun hinnasta tuhanteen euroon!). Tottahan se on, että jos kaupat jostain syystä ovat auki esimerkiksi sähkökatkon aikana, niin ei siellä varmaan silloin korttiraha kelpaa. Mutta en silti ala säilyttelemään kotonani tuhatta euroa pahan päivän varalle. Eikös se kotivaran ajatus ollut juuri siinä, että sillä pärjätään?

Laitan tähän kaksi erilaista listaa, voitte näiden perusteella testata oletteko perusvalmistautujia vai supervalmistautujia.

Perusvalmistautujan lista

0,5 kg Perunaa
0,5 kg Riisiä ja makaronia
0,5 kg Öljyä ja rasvoja
0,5 kg Sokeria, hunajaa
1 l UHT-maitoa
16 l Juomia ja vettä

1,5 kg Viljatuotteita ja pähkinöitä
1,3kg Maitoa ja maitotuotteita
1,5 kg Vihanneksia ja juureksia
1 kg Hedelmiä ja marjoja
1 kg Lihaa, kalaa ja kananmunaa
1 kg Herkkuja

Henkilökohtaiset lääkkeet

Lisäksi:

Kannellisia astioita veden varastoimiseen
Hygieniatarvikkeet
Joditabletit
Radio
Taskulamppu ja paristot
Tuorekelmua, teippiä, muovipurkkeja
Käteistä rahaa
Lemmikkieläinten tarvikkeet
Tölkinavaaja
Kynttilöitä ja tulitikut

(Lähde)

Supervarautujan lista

 - Nosta käteistä 500-1000 euroa.
- Tankki täyteen polttoainetta + kanisteriin.
- Sähköaggregaatti.
- Riisiä, 10 kg.
- Pastaa, 10 kg.
- Perunaa, 10 kg.
- Kaurahiutaleita, 5 kg.
- Herneitä, 2 kg.
- meetwursti, yms säilyvät leikkeleet, säilyvä määrä.
- Juusto, säilyvä määrä.
- Vehnäjauhot, 10 kg.
- Näkkileipää, korppuja, jälkiuunileipää tms säilyvää leipää, 10kg.
- Maitojauhe, 5kg, ja/tai runsaasti iskukuumennettua.
- Kananmunia.
- Voita,  tai margariinia 5 kg
- Ruokaöljy, 3 litraa.
- Suola, 2 pkt.
- Mausteet, pippuriseos, yms.
- Ketsuppi 3 pll.
- Hiiva, 50 pss.
- Sokeri, 4 kg.
- Pannukahvia, 5 pkt.
- Teetä, 100 pss.
- Suklaata, 10 levyä.
- Tonnikalasäilykkeet, 20 prk.
- Lihasäilykkeet, 20 prk.
- Hedelmäsäilykkeitä 20 prk.
- Vitamiinit, kalkkitapletit, 2kk tarve.
- Leivinpaperi, 5 rll.
- Alumiinifolio, 5 rll.
- Wc-paperi, talouspaperi, 2kk tarve.
- Särkylääkkeitä, 5 pkt.
- Laajakirjoisia antibiootteja, jos mahdollista.
- Puhdistus/desifiointiainetta, 2 pll.
- Hygieniatarvikkeet.
- Paristot, AA ja AAA 20+20kpl.+ paristoradio + LED taskulamppu
- Shampoo, 2 kk tarve.
- Hammastahna, 2 kk tarve.
- Kaasupullot, 2 kpl.
- Lamppuöljy, 10 litraa.+ öljylamppuja +  tulentekovälineet
- Kynttilöitä, 2kk tarve.
- Jauhesammutin.
- Puutarhasiemenet, (porkkana, tomaatti, kurkku, jne).                                                 
- Juomavettä niin paljon kuin mahdollista.

(Lähde)
 
 Perusvarautujan listassa ihmetyttää tuo yhden kilon herkkusatsi. Lista on kuitenkin tarkoitettu yhdelle hengelle viikoksi. Toki minä saan tuon määrän herkkuja tuhottua, mutta onko todellakin tarpeellista varata niitä hätätapauksen varalle noin älytön määrä? Tai sitten nuo herkut sisältää jotain, mitä en tule nyt ajatelleeksi. Keksittekö mitä? Tai tuleeko mieleen mitä muuta voisit tarvita?

Supervarautujan listassa kohottelin kulmiani tuolle ketsuppimäärälle. Meillä kuluu sitä vuodessa ehkä purkillinen, jos sitäkään. On toki tuossakin 10 levyä suklaata. :)

Mutta jos nyt ollaan ensimmäisessä listassa, niin ehkä tuo toinen voi olla sellainen kaukainen tavoite, johon pikkuhiljaa mennään. En rehellisesti sanottuna tiedä edes missä säilyttäisin tuollaisen tavaramäärän. Seuraavan kodin vaatimuksena pitää selvästikin olla hehtaarin kokoinen ruokakomero.

Toisenlaiset kotivaralistat löydät myöskin täältä ja täältä.


Erilaiset leivontavälineet kuuluvat ehdottomasti kotivaraan, kuvasta puuttuu kuivahiiva.

6 kommenttia:

 1. Hei.
  Tällä hetkellä nuo listan ensimmäiset tuottee löytyisi..ja vesisankkojakin jonkin verran.Ajatellaan, että olisi kesä,noiden lisäksi voisi olla jonkin laisia kalapyydyksiä, onkia ,katiskoita, ja ehkä verkkojakin,matoja löytyis maasta, mutta jos talvi, niin metsämies joka omistaa pyssyn tai ansoja eläimille,voisipa saada luonnosta metsän eläimiä,,,esim,jäniksiä, metsälintuja, ym..kumpiakin vois valmistaa nuotiolla ulkona.Tulentekovälineet oli kyllä hyvä olla.

  VastaaPoista
 2. Kaupungissa asuva ja sähköstä riippuvainen vois varata jonkun pienen retkikeittimen jolla sais vettä kiehuvaksi ja jotain pikamakarooneja ja puuroja keitettyä. Tähän aikaan vuodesta lämpö vois kyllä muodostua pahemmaksi ongelmaksi kuin ruoka. Niistä herkuista, ehkä niillä on tarkoitus pitää mieliala korkealla?

  VastaaPoista
 3. Toi herkut kyllä ihmetyttää ja mitä siihen sitten kuuluu? sipsit, karkit, keksit? En juuri muulloinkaan syö kovin paljon herkkuja joten tuo 1kg kuulostaa tosi isolta määrältä jopa kahdelle ihmiselle.

  Ensimmäiseltä listalta löytyy suurin osa. Ollaan vissiin kumpikin miehen kanssa ostettu paketilliset riisiä, sitten löytyy puuroriisiä ja erilaisia pastoja. Hedelmiä ei juurikaan löydy, mutta vihanneksia jonkun verran.

  Supervarautujan listaltakin löytyy kivasti tarvikkeita, tosin ruokaa ei välttämättä noin paljoa. Suklaatakin löytyy montaa sorttia vaikka en enää sitä itse syökään, mutta ainahan sitä on hyvä olla varastossa ;).

  Näkkileipää pitäisi muistaa käydä hakemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkkileivän lisäksi voi vaihteluksi ostaa myös hapankorppuja. Itse yritän miettiä asiaa "järkevästi" ja varata vain sellaista mitä kuluu muutenkin. Näin ollen mikään ei pääse sitten vanhentumaan.

   Me ollaan maitotuotteiden kohdalla aika huterilla, koska ainut mihin maitoa menee on miehen kahvi. Lisäksi taitaa kaapista löytyä hieman juustoa.

   Poista
 4. Löydän itseni tuosta varautujan välimaastosta :) Jos pureutuu miettimään vähän syvällisemmin todellista tilannetta, jolloin vaikkapa sähköt on pois pelistä pari viikkoa, vaikka miten olisi tottunut käyttämään puulämmitystä ja valmistamaan ruuan puuhellalla/leivinuunilla tippuu elämästä silti pois sitä mihin on tottunut, kuten valaistus, tv:n tuijotus, netissä sehlaaminen ja puhelimen käyttö. Mainitsemiani luxuksia ei noin vain nykyihmienn korvaa pelaamalla lautapelejä tai kokoamalla palapeliä tai leikkimällä piiloa, jos ei ole sellaista tottunut harrastamaan. Se, jos mikä, syö ihmismieltä ja herkkujen onkin tarkoitus olla eräänlaisia kannustimia ja mielen kohottajia. Voin loppuessa ketsuppi on hyvä korvike leivän päällä :). Sinällään nuo lista on aika harvan noudatettavissa suoraan, keliakiasta kärsivä joutuu kyllä toisenkin kerran miettimään kannattaako suositusten mukaista makaroonia hamstrata :) Olen aloitellut itsekin aiheesta blogia, mutta se on pahasti kesken, juurikin tuon mainitsemasi varastoinnin vuoksi. Tilaa kyllä on, mutta hyllyt puuttuu, siksi aineet on tällä hetkellä muovilaatikoihin pakattuna kellarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdykkeeksi meiltä löytyy ehkä noin tuhat kirjaa, eli niin kauan kuin kynttilöitä on tai valoa niin tekemistäkin riittää. :) Mutta olet ihan oikeassa, tärkeää on myös se hauska tekeminen arkisen aherruksen seassa.

   Poista