Macaronit suoraan uunista. |
En ole mikään leipuri, en jaksa noudattaa ohjeita pilkuntarkasti ja suunnitelma voi muuttua lennossa. Macaron- leivosten kanssa ei saa muuttaa suunnitelmaa ja työjärjestyksen pitää olla oikea, muuten lopputulos kärsii.
Macaroneilla on muutama taika.
1.
Kanamunan valkuaiset eivät saa olla ihan
tuoreita. Osta mieluummin kaupasta viikkoa tai kahta aiemmin munat pöydälle
”vanhenemaan”.
2. Mantelijauhe-tomusokeriseosta kannattaa jauhaa
vielä lisää tehosekoittemella tai monitoimikoneella (jollain missä on kansi
päällä, pölyistä hommaa). Seos pitää siiviöidä vielä jauhamisen jälkeen.
3. Valmistele kaikki ennakkoon valmiiksi. Massa ei
odota.
4. Vaaka. Käytä sitä. Muutama gramma liikaa jauhoja
ei haittaa, siivilään jää aina paakkuja.
5.
Varaa aikaa. Kuorien pitää kuivua ennen uuniin
laittoa noin puoli tuntia.
6.
Tutustu uuniisi. Paistolämpötila heittelee. Itse
paistan hieman alle 150 asteen lämmössä.
7. Kuoret voi tehdä valmiiksi paljon ennen
tarvetta, säilyvät viikkoja hyvänä ilman täytettä.
Tarvitset: kippo, vispilä, nuolija, tehosekoitin, siivilä,
vaaka, pursotuspussi
70g kanamunan valkuaista
20g erikoishienoa sokeria
80g mantelijauhetta
140g tomusokeria
(10g kaakaojauhetta tai elintarvikevärejä)
Koko urakka alkaa leivinpaperin laittamisesta uunipellille.
Paperin pitää olla tarpeeksi pieni, ettei massa pursotuksen jälkeen lähde
liukumaan ympyrän muodosta. Jokaiselle erälle pitää olla aina puhdas paperi.
Valmistele tarpeeksi monta peltiä. Itse tarvitsen 2-3 peltiä tuolle erälle,
mutta yleensä teen ”kolmen valkuaisen painon verran” taikinaa, joten tarvitsen
vielä extra pellin.
Olen tehnyt itselleni muotin ja ostanut silikonisen alustan,
jotta pohjat olisivat jotenkuten pyöreitä. Muutaman pellillisen pursotuksen ja
paiston jälkeen oma tulostettu muottipaperi toimii kaikista parhaiten.
Silikoninen muotti pitää pestä aina käytön jälkeen ja paistaminen ja kypsyyden
arvioiminen on huomattavasti hankalampaa.
Kannatta varata valmiiksi myös pursotuspussi. Itse aina
laitan sen johonkin korkeaan kippoon pystyyn valmiiksi.
Esimerkki itsetehdystä pursotusmuotista. |
Kun olet mitannut kaikki aineet ja jauhanut mantelijauheen ja
tomusokerin (sekä kaakaon, jos teet ruskeita), voit aloittaa. Valkuaiset ja
sokeri vatkataan vaahdoksi. Itse tykkään vatkata tämän seoksen käsin, massasta
ei saa tehdä marenkia. Vaahto on valmista, kun siitä muodostuu teräviä
huippuja. Jos värjäät massaa elintarvikeväreillä, tee se nyt. Seuraavaksi
lisätään jauhoseos siivilän läpi kolmessa erässä 1/3 kerrallaan. Jos siivilään
jää enemmän kuin pari ruokalusikallista mantelijauhe-muruja, lisää sitä massaan
lisää. Massaa sekoitetaan ”leikkaamalla” taikinaa keskeltä nuolijalla. Mitä
enemmän sekoitat, sitä löysempää taikinasta tulee. Itse olen lopettanut
sekoittamisen heti kun jauhot ovat tasaisesti taikinassa, muuten massa leviää
pellillä liikaa.
Kun taikina on sopivaa, kaikki kauhotaan pursotinpussiin,
pyöritetään kiinni ja leikataan reikä päähän. Sitten pursotellaan (mallia apuna
käyttäen) pyöreitä nokareita pellille (noin 3cm, riippuen minkäkokoisia
haluat). Huomaa, että taikina leviää, jätä tarpeeksi väliä kuorien väliin.
Seuraavaksi peltiä koputellaan pöytään. Itse tiputtelen peltiä muutaman sentin
päästä pöydälle. Näin kuorista poistuu ilmakuplat.
Sitten tärkeä vaihe. Odota, että kuoret kuivuvat. Odota
mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kun kuori on kosketuskuiva, pelti valmis
uuniin. Esilämmitä uuni 130-150 asteeseen (selviää kokeilemalla).
Taikinan vaiheet |
Macaronit paistuu uunin keskitasolla noin 15 minuuttia,
riippuen uunistasi. Macaronit on valmiita, kun jalka ei heilu kuorta
kostettaessa. Tämän oppii paistamalla muutaman erän. Kypsät macaronit lähtevät helposti irti
paperista jäähdytyksen jälkeen. Tässäkin kannattaa malttaa mielensä. Kuumana
kuori menee vain rikki. Itse paistoin jotain peltiä vielä jäähdytyksen jälkeen
lisää, koska eivät lähteneet silikonisesta matosta irti. Niistäkin tuli
tupla-paiston jälkeen syötäviä.
Täytteeksi voi laittaa melkeinpä mitä vain, itse laitan
ruskeisiin kuoriin suklaa ganachea, kun aika koittaa. Säilytä täytetyt macaron-leivokset
jääkaapissa. Ne ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Eli lyhyesti:
Vaahdota valkuaiset ja normaali sokeri, lisää
jauhot+tomusokeri vähitellen, pursota pellille ja paista kypäksi :)
Heissan .
VastaaPoistaOmpa hyvän näköisiä ja kiiltäväpintaisia.Aivan ihania. mistä noita saa?vai pitääkö itse ruveta väkertämään.?
Minä en tiedä saako näitä mistään valmiina Suomessa. Tietäisiköhän Kirsti?
PoistaSaahan niitä vaikka k-ryhmän pakasteena. Tai sitten leipomoista tuoreena :)
VastaaPoista-Kirsti