perjantai 10. helmikuuta 2017

Sokerikeksi ja sen kaverit

Ystävänpäivä on lähestymässä ja sosiaalinen media vilisee sydämiä ja lahjaideoita. Minä näin joulun aikoihin jossain blogissa idean antaa keksikokoelmia lahjoiksi ja sovelsin sitä ystävänpäivään. Näin voi antaa suklaaholistille laatikollisen suklaata, jättää pähkinäallergisen annoksesta nutellakeksit pois ja muutenkin muokata jokaiselle sopivan kokonaisuuden.

Keksien tekeminen ei ole ikinä ollut minun suosikkipuuhaani. En ole tähän mennessä löytänyt hyvää sokerikeksien ohjetta. Aikaisemmat kokeilut ovat joko paisuneet uunissa muodottomiksi, olleet kivikovia tai pahan makuisia. Nyt onnistuin kuitenkin tekemään tunnistettavia keksejä joita myös syö ilokseen. Tällä ohjeella paistetaan tämän talon keksit tästä lähtien. Annoksesta tuli noin neljä pellillistä keksejä.


Sokerikeksit, nutellakeksit (ylhäällä vasemmalla) ja lumiset suklaakeksit (alhaalla vasemmalla)

Pakkaa keksit ystävälle lahjaksi... tai nauti itse.


Sokerikeksit


150g pehmeää voita
2,5dl sokeria
0,75tl suolaa
1 muna
1,5tl vaniljasokeria
n.5dl vehnäjauhoja

Vatkaa voi, sokeri ja suola vaahdosi. Sekoita muna joukkoon. Yhdistä vaniljasokeri ja jauhot ja sekoita taikinaan vähän kerrallaan.Jos taikina alkaa mennä murumaiseksi, älä laita loppuja jauhoja.

Kaulitse ja ota keksimuotilla keksit. Aseta keksit leivinpaperin päälle noin sentin välein ja laita ne pakastimeen 15 minuutiksi. Tämä estää keksien leviämisen. Paista 175 asteisessa uunissa 8-12 minuuttia riippuen keksien koosta. Anna jäähtyä pellillä ennen siirtämistä.

Kimaltavat keksit: Ennen uuniin laittamista, voitele keksit munalla ja ripottele päälle sokeria.

Hillokeksit: Keksien jäähdyttyä, ota kaksi samanmuotoista ja laita toiselle hilloa. Ripottele toisen päälle tomusokeria ja aseta se hillotetun keksin päälle.

Kuorrutetut keksit: Sekoita 3dl tomusokeria, munanvalkuainen ja 0,5tl etikkaa. Lisää tarvittaessa tomusokeria. Halutessasi värjää elintarvikevärillä. Pursota kekseille.



Lumiset suklaakeksit


1dl kaakaota
3dl sokeria
100g sulatettua voita
4 munaa
2tl vaniljasokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl suolaa

koristeluun 1dl tomusokeria

Vatkaa kaakao, sokeri ja voi yhteen. Lisää munat vatkaten. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää taikinaan. Laita taikina 4 tunniksi jääkaappiin. 

Ota taikinasta lusikan avulla kekoja leivinpaperin päälle. Siivilöi kekojen päälle tomusokeria. Paista 175 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. 





Minä en ole mikään suuri Nutellan ystävä, mutta tunnustan että näistä nutellakekseistä tuli ehkä uusia suosikkejani. Nutella jää keksin sisälle ihanan meheväksi yllätykseksi ja ei kuitenkaan ole liian äklömakea. Keksien tekeminen oli aika sotkuista puuhaa, mutta ihan sen arvoista.

Nutellakeksit


n. 300g nutellaa (tai muuta vastavaa hasselpähkinäsekoitetta)
5dl vehnäjauhoja
2rkl maissitärkkelystä
1tl soodaa
1tl suolaa
2tl vaniljasokeria
1dl kaakaojauhetta

1dl sokeria
1dl fariinisokeria
2 munaa
125g voita
100g suklaata hienoksi pilkottuna

Kahden teelusikan avulla ota nutellasta palloja leivinpaperille n. 20 kappaletta. Pakasta ainakin tunnin ajan.

Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitelleen. Sekoita kuivat aineet ja suurin osa suklaasta (jätä hieman reilu ruokalusikallinen), lisää taikinaan. 

Ota käteesi hieman taikinaa. Aseta jäädytetty nutellapallo sen päälle. Lisää taikinaa niin että saat keksistä suurinpiirtein pallon muotoisen. Kylmällä vedellä kastellut kädet estävät hieman taikinan muuttumista tahmeaksi.  Laita keksit leivinpaperin päälle ja ripottele niiden päälle jäljelle jäänyt suklaarouhe. Pakasta ainakin 1 tunti.

Paista 175 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia, riippuen keksiesi koosta.


6 kommenttia:

  1. Nyt et sit voi enää väittää ettet osaa tehdä keksejä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä osaanko vieläkään, mutta sitkeä harjoitus tekee vissiin kohtalaisen osaajan...

      Poista
  2. Moi.
    Ihania paketteja ystäville.kiitos vinkeistä.

    VastaaPoista
  3. Kauniita ja herkullisen näköisiä =)

    VastaaPoista
  4. Oi nam! Mullakin mielestäni hyvä
    Nutellakeksien ohje- kun noihin tympäännyt🙊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa laittaa tulemaan jo ennen tympääntymistäkin! :)

      Poista