lauantai 26. syyskuuta 2015

Lakkainen Naked Cake

Kun nami-hiiri ilmoitti järjestävänsä syksyisen leivontakisan, jonka aiheena oli naked cake eli alaston kakku, olin heti myyty ajatukselle. En nimittäin ollut ikinä tehnyt naked cakea, ihaillut vaan kaukaa Pinterestissä vilahtelevia toinen toistaan kauniimpia luomuksia. Tällaisen kakun ideana on se, ettei sitä kuorruteta. Huomiota kiinnitetään sen sijaan makuun ja koostumukseen ja koristeluun ilman kuorrutteita.


Lakkainen Naked Cake

Hiiren kisan aiheena oli kakun ulkomuodon lisäksi metsän antimet ja kakun piti olla kustannuksiltaan edullinen. Minä en ollut tänä kesänä päässyt vielä tekemään mitään lakoistani, joten käytin ne tähän kakkuun. Täällä Pohjois-Karjalassa on parhaillaan kaunis ruska, puut ja pensaat hohtavat keltaisen ja oranssin väreissä. Näistä kahdesta syntyivät siis maku ja värimaailma. Lisäksi yritin tehdä kakusta mahdollisiman vähän lisäaineita sisältävän. Jos käytät itse tehtyä hilloa ja sellaisia maitotuotteita joissa on oikeasti rasvaa, etkä lisää väriainetta mousseen, niin tässä kakussa ei montaa lisäainetta ole. Ihan kommelluksitta ei tästä(kään) kakusta selvitty. Monta vuotta uskollisena apurinani toiminut sähkövatkain sekosi, päätti käynnistyä yksinään pöydällä nököttäessään ja pöläyttää ilmoille savupilven. Yletin onneksi nappaamaan johdon irti seinästä, mutta Mies antoi vatkulille kuolintuomion. Ensi viikolla pitää varmaan yrittää etsiä korvaaja tälle rakkaalle kumppanilleni.

Tämä alaston kakku on saanut inspiraationsa ruskan sävyistä.

Lakkainen Naked Cake

Kakkupohja


6 todella onnellisten kanojen munia
2dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää hiljalleen yhteen sekoitetut kuivat aineet. Paista voidellussa irtopohjavuoassa, jossa on leivinpaperi pohjalla, 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. 

Lakkamousse


2dl vispikermaa
1 prk maitorahkaa
250g mascarponea
5 rkl lakkahilloa (tai enemmän oman maun mukaan)
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Lisää kerman joukkoon rahka, mascarpone ja lakkahillo. Sekoita kunnolla. Halutessasi voit lisätä mousseen elintarvikeväriä. Puristele liivatelehdistä vesi pois ja anna niitten liueta tilkkaan kuumaa vettä. Sekoita tilkka kermaseokseen.

Leikkaa kakku 2-3 osaan. Kostuta kerrokset maidolla tai lakkaliköörillä. Täytä kerroksien välit lakkamoussella. Anna moussen jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluten yön yli. Koristele lakoilla, banderollilla ja kukilla. Huom! Kuvissa olevaan kakkuun on tehty kaksi kakkupohjaa ja mousse tuplana.

Suunnittelin itse kakun päällä olevan banderollin, kun en löytänyt netistä mieleistäni. Meillä ei ole nyt mitään juhlaa tiedossa, joten tästä tuli tällainen Hauskaa syksyä -kakku. Banderollin kirjaimet ja ohjeen voit tulostaa tästä.


Voit koota kirjaimista myös jonkin muun tekstin.

Eri kerroksissa on hieman eri sävy, aivan kuten ruskan värjäämissä puissa.

Jätä kakkubanderollin kirjaimien päälle suikale valkoista niin saat ne liimattua roikkumaan langasta.


12 kommenttia:

  1. Nam lakkakakku:)Anne(npuuhat)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli. :) Ei liian makeaa, jopa Mies joka ei normaalisti välitä kakuista söi tätä hyvillä mielin.

      Poista
  2. Varmaan kakku maistuu.
    Kuvaa ruskaa tännekin, kun täällä etelässä on vasta tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna oli tarkoitus lähteä metsään, jos ei sada. Ehkä sieltä niitä ruskakuviakin saa sitten.

      Poista
  3. Miksi minä olen näin kaukana????!

    VastaaPoista
  4. Ihana kakku! Maistuisi minullekkin...
    Ruska on ihanaa! Täällä Pirkanmaalla vaahterat hieman yrittävät punastella! Mutta muuten on aika heikkoa. On liian lämmintä ruskalle.

    VastaaPoista
  5. Moi.
    Syötävän hyvän näköistä,ja aivan ruskaa muistuttava.Nam.

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. Mie arvasin, että jos muut ei välitä niin sinä tykkäät. :D

      Poista
  7. Täällä olisi sinulle täydennystä haettavissa niin josko päästäisiin täältä ruutujen takaa lisää tällaisia herkullisuuksia katselemaan... :)

    VastaaPoista
  8. Lakkamarja jakaa maistajia, mutta minut se pitää kokonaisena Ü Sen voittanutta ei ole!
    Hieno saavutus pienessä kakkukisailussa!
    Väririkasta syksyn jatkoa!
    Hugs n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista