tiistai 16. syyskuuta 2014

Hellan muuraus

Muurari pakkasi eilen kamppeensa ja ilmoitti olevansa valmis. Hella ei tosin ihan vielä tuli-kelpoinen ole, mutta loput puuttuvat osiot osataan itse tehdä.


Varoitus kaikille teille, jotka suunnittelette tulisijan tekemistä/teettämistä: se ei ole mitään siistiä puuhaa. Laasti ja tiilet tuntuvat erittävän itsestään hirvittävää pölyä, joka tarrautuu joka paikkaan. Keittiön lattia on täynnä tiilen murusia, joista en tiedä pääsemmekö tämän vuoden puolella eroon. Koska me ja koirat asumme täällä, jokaisena muurauspäivänä täällä piti suorittaa alkeellinen siivous-operaatio. Silti tuntuu niin kuin asuisi rakennustyömaalla. Ei kovin hauskaa. Olen suurin piirtein umpioinut työvaatteita muovipusseihin, että kehtaisi töissä näyttäytyä.

Lisäksi vanhassa talossa kun asutaan, ei ikinä voi ennakoida mitään liian hyvin. Tiedettiin että piippua joudutaan purkamaan ja korjaamaan, muttei tajuttu kuinka monta kerrosta siitä oli hapertunut. Talon piirrustuksiin on kuvattu hormisto, mutta se ei tuntunut pitävän paikkaansa sinne päinkään. Varmaankin puolikas työpäivä kului peltien ja savuhormien selvittelemisessä. Ennakoinnin pettäminen aiheutti tietenkin myös sen, etteivät ennalta hankitut tarvikkeet riittäneet.

Hellan pohja ja vetokanavat


Leivinuunin valu
Mutta. Ensi talvena ei tarvitse pelätä sähkökatkoksia, talo lämpiää ilman sähköäkin. Ja lämmintä ruokaakin saadaan. Se mitä ei toivon mukaan saada, on 400€:n sähkölasku. Per kuukausi. Kyllä, luitte oikein. Lämpö on yksi tärkeimmistä edellytyksistä omavaraisuustaloudessa, heti veden jälkeen. Kaivoa meillä ei ole, mutta läheltä löytyy lampi. Hmm, täytynee tutustua tarkemmin vedenpuhdistus-metodeihin.

Nurkka hellalla ja ilman

Viimeistelytöihin kuuluvat luukkujen asennukset, laatoituksen laittaminen hellankannen ympärille ja pikkuhuoneen savukanavan päälle, hellan maalaus sekä seinän paikkaus ja maalaus. Ei, meille ei todellakaan jää mitään noin oranssia. Suunnitelmissa on maalata hella harmaalla ja takana oleva seinä valkoisella. Koska leivinuunille ja hellalle haluttiin erilliset savukanavat, jouduttiin tekemään seinään reikä ja vetämään kanava nurkan ympäri.

Pikkuhuoneen hormikanava on viimeistelyä vaille valmis.

Juuri nyt ei voi kuin odottaa muurauksen kuivumista. Maalaamaan ja lämmittämään päästään ehkä kuukauden päästä. Sitä ennen pitäisi vielä siivota tuo hirvittävä sotku, jonka olen enemmän tai vähemmän rajannut kuvien ulkopuolelle.

Suurkiitokset vielä Pielisen pihan ja palvelun Jarkolle kaikesta sekalaisesta avusta, en voi kuin suositella lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti